latinica  ћирилица
28/10/2014 |  08:49 | Autor: RTRS

Istraga protiv dvojice državnih tužilaca zbog prisluškivanja

Kancelarija disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH vodi istragu protiv dvojice državnih tužilaca zbog sumnje da su nezakonito prisluškivali svoje kolege i sudije Suda BiH.

Bivša zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH Vesna Budimir u februaru ove godine prijavila je da je meta prisluškivanja, ali je Tužilaštvo BiH nakon provjera zaključilo da prisluškivanja nije bilo.

Zaključak Tužilaštva BiH očito nije bio tačan, jer osnova za istragu ipak ima, i to protiv dvojice tužilaca iz tog tužilaštva. Iako se dugo mislilo da su prislušni uređaji, pronađeni u Tužilaštvu BiH, korišćeni samo za prisluškivanje državne tužiteljke Vesne Budimir, prema vještačenju, koje je dostavljeno glavnom disciplinskom tužiocu Arbenu Murteziću, prisluškivane su i druge osobe. Sumnja se da su prisluškivani državni tužioci i sudije, ali to trenutno nije moguće dokazati, jer su sve datoteke s prisluškivanim brojevima izbrisane s laptopa, koji je bio povezan s modifikovanim uređajem. Laptop je bio kod tužioca Bože Mihajlovića, a datoteke su izbrisane nakon otvaranja istrage. Međutim, i u onome što je vještačenjem utvrđeno, ima osnova za istragu.

"U skladu sa Zakonom o VSTS-u BiH, Kancelarija disciplinskog tužioca može potvrditi da je istraga u spomenutom predmetu u toku. S obzirom na to da je postupak u fazi istrage povjerljiv, odnosno tajan, vjerujemo da davanje izjava od strane glavnog disciplinskog tužioca ne bi bilo svrsishodno i ne bi doprinijelo informisanju javnosti", saopšteno je.

Od ranije je poznato, kako navode sarajevski mediji, da su uređaji nabavljeni u mandatu bivšeg glavnog tužioca Milorada Barašina, da su bili registrovani na Božu Mihajlovića, šefa Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, a da su u spornom periodu bili u kancelariji državnog tužioca Olega Čavke. Upravo ova dvojica tužilaca su pod istragom. FTV je u februaru ove godine objavila da je tužiteljka Vesna Budimir primila dvije SMS poruke s koordinatama, registrovane na baznim stanicama Novi Grad 1, te Sud 18. GPS uređaj se nalazio na adresi Kraljice Јelene 88, odnosno u zgradi Tužilaštva BiH. Međutim, nije samo broj Vesne Budimir bio povezan sa ovim uređajem, odnosno sa SIM karticom koja je bila u njemu. Nakon objavljivanja ovog priloga, Tužilaštvo BiH potvrdilo je da od 2008. godine posjeduje GPS lokatore za lociranje vozila i objekata. Onda je to isto tužilaštvo, nakon provjera ko je u njihovoj instituciji, kada, kako i u koje svrhe koristio ove uređaje, zaključilo da prisluškivanja nije bilo. Јer da jeste, morali bi otvoriti i istragu protiv nekoga iz svojih redova, pošto je praćenje i prisluškivanje bez sudskog naloga nezakonito. Kad u Tužilaštvu BiH nisu, istragu je otvorio disciplinski tužilac.