latinica  ћирилица
28/10/2014 |  13:10 | Autor: SRNA

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Trnovu

Suđenje Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za zločine nad srpskim civilima i vojnicima počinjene na području Trnova 1992. godine, počelo je danas u Sudu BiH.

Tužilac Vesna Ilić rekla je u uvodnoj riječi da će svjedoci govoriti o zločinima, ulozi policije, Teritorijalne odbrane, Oružanih snaga, kao i dolasku jedinica HOS-a na područje Trnova, prenosi Birn.

Godinjak, Šarić i Bunoza optuženi su da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem ubistava, hapšenja, zatvaranja i paljenja imovine Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, pripadnici policije, HOS-a, Teritorijalne odbrane i drugi pripadnici tzv. Armije BiH ubili su više od 90 ljudi, uglavnom lica starije životne dobi, ali i dijete rođeno 1990. godine.

Žrtve, među kojima su bili zarobljeni policajci i pripadnici Vojske Republike Srpske, ubijene su vatrenim oružjem, klanjem, vješanjem, davljenjem, a nekoliko je zapaljeno.

Godinjak je u vrijeme počinjenih zločina bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Godinjak i Šarić su, kako je navela Ilićeva, učestvovali u formiranju zatočeničkih objekata na području Trnova u kojima su civili, zarobljeni policajci i pripadnici VRS-a bili ubijani, mučeni i premlaćivani.

Prema njenim riječima, Godinjak i Šarić su posredstvom podređenih imali kontrolu i nadzor nad zatočeničkim objektima.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH biće ispitan 18. novembra.