latinica  ћирилица
28/10/2014 |  20:22 | Autor: B92

Počinje nova sezona u NBA ligi

U večeri između utorka i srijede počinje nova sezona u NBA ligi, u kojoj će prvi put igrati preko 100 inostranih igrača, piše B92.
NBA liga - Foto: ilustracija
NBA ligaFoto: ilustracija

Najviše inostranih igrača dolazi iz Kanade, čija kolonija u NBA ligi broji 13 igrača, među kojima je najzvučnije ime ovogodišnji prvi pik Endrju Vigins.

Srbiju će predstavljati dvojac iz Golden Stejta, Nemanja Nedović i Ognjen Kuzmić, a sve bivše jugoslovenske republike imaju predstavnike u nekom od timova najjače lige na svijetu.

 

 

Najviše igrača sa ovih prostora imaće Slovenija, koju pored braće Dragić koji će braniti boje Finiksa predstavlja i bek Memfisa Beno Udrih. Stariji Dragić će pored Erika Bledsoa biti najvažniji igrač Sansa u ovoj sezoni, njegov brat je Ruki I boriće se za mjesto u timu, dok će Beno Udrih vjerovatno imati epizodnu ulogu.

Hrvati i Bosanci će imati po dva predstavnika, dok je Pero Antić jedini Makedonac u NBA.

Čini se da će najveću ulogu od svih imati košarkaši iz Crne Gore. Poslije odlaska Kevina Lava Nikola Peković je prva opcija u reketu Minesote, a u zavisnosti od toga kako se pokaže Endrju Vigins možda čak i prva napadačka opcija tima. Nikola Vučević će zadržati mjesto startera u Orlandu i i ove sezone pretenduje da bude jedan od ključnih igrača u timu i čovjek oko koga će se, uz Oladipa i Pejtona graditi franšiza. Ako računamo i Nikolu Mirotića u košarkaše iz Crne Gore onda su Crnogorci izjednačeni po broju predstavnika u NBA sa Slovenijom.

Mirza Teletović je prvu sezonu u Bruklinu presjedio na klupi, u drugoj se izborio za mjesto u timu i ove sezone će se truditi da zadrži minutažu, dok će se Јusuf Nurkić boriti za mjesto u timu Denvera, a trener Braja Šou je istakao da će korpulentog Bosanca koristiti i na poziciji krilnog centra.

Hrvati imaju dva rukija ove sezone, ali se od Bojana Bogdanovića očekuje ozbiljna uloga u timu Bruklina dok će Damjan Rudež poslije teške povrede Pola DŽordža imati više prostora u timu Indijane.

Poslije Kanade najviše predstavnika u NBA ima Francuska. Deset Francuza igra u NBA klubovima, a najpoznatiji su svakako plejmejker San Antonija Toni Parker i centar Čikago Bulsa Žoakim Noa. Tu su još i Јan Mainmi ( Indijana), Damjan Inglis (Milvoki), Roni Turjaf (Minesota), Aleksis Ažinka (Nju Orleans), Evan Furnije (Orlando), Nikolas Batum (Portland), Boris Dijao (San Antonio), Rudi Gober (Јuta), Kevin Serafan (Vašington).

 

 

Predstavnike u ovoj sezoni u NBA ligi imaće i države poput Senegala (Đorgi Dijeng, Minesota), Venecuele (Grejvis Vaskez, Toronto), Haitija (Semjuel Dalember, Njujork Niks), Јamajke (DŽerom DŽordan, Bruklin; Roj Hibert, Indijana), DR Konga (Bizmark Bijombo, Šarlot).

Tim sa najvećim brojem stranaca u svom sastavu već tradicionalno su San Antonio Sparsi koji u rosteru imaju osam inostranih igrača. Ta brojka bi mogla da bude i devet, ako bismo računali i Tima Dankana koji je sa Djevičanskih ostrva.

Inostrani igrači su ključni u nekoliko NBA klubova, pa će tako Dalas i dalje igrati po mjeri Dirka Novickog, San Antonio će pokušati da dođe do još jedne titule predvođen inostranom velikom trojkom u sastavu Parker, Đinobili, Dankan. U Čikagu sve oči su uprte u Derika Rouza, ali će jako bitne karike u timu biti i Francuz Žoakim Noa, Španac Pau Gasol i Crnogorac sa španskim papirima Nikola Mirotić.

U Memfisu će ključnu ulogu imati Mark Gasol, a od njegovog zemljaka Rikija Rubija se očekuje da diriguje igrom Minesote. Momak iz Konga koji takođe nastupa za reprezentaciju Španije Serž Ibaka i ove sezone će biti jedan od boljih odbranbenih igrača u ligi i najveća podrška Vestbruku i Djurentu u Oklahomi.

Sezona u NBA ligi počinje u noći između utorka i srijede, kada se igraju tri meča. U terminu od 2 časa poslije ponoći igraju Nju Orleans i Orlando, kao i San Antonio i Dalas, dok se u 4:30 sastaju Hjuston i Lejkersi.

Ko su favoriti prema kladionicama?

Najveće šanse za titulu NBA prvaka kladionice daju Klivlendu, timu koji u slabašnoj Istočnoj konferenciji u prethodnoj sezoni nije uspio da se domogne ni plej of pozicije, piše bettingexpert.com.

Zvuči čudno, ali ipak kada se uzme u obzir da se u tim vratio Lebron DŽejms, dvostruki NBA šampion i najdominantniji igrač lige, i da će mu društvo u Ohaju praviti Kevin Lav, Kajri Irving, Šon Merion, Anderson Varežao i ostali kvalitetni igrači željni trofeja kvota 4,00 na Kavse kao buduće šampione, koju nude kladionice zvuči realno.

Na drugoj poziciji nalaze se San Antonio Sparsi, dok je prema kladionicama treći favorit za titulu Oklahoma Siti.

 

 

Nezaobilazne ponude kada je NBA liga u pitanju su na pojedince, odnosno igrače buduće najbolje strijelce, skakače, asistente i MVP prvenstva. Iako će propustiti početak sezone zbog povrede Kevin Durent ima, po kvotama kladionica (1.65), ubjedljivo najveće šanse za najbolji prosjek poena u sezoni.

 

Durenta prate Karmelo Entoni (kvota 3,50), ali nije isključeno da se u trku umiješa i Kobi Brajant.