latinica  ћирилица
28/10/2014 |  20:28 | Autor: TANЈUG

Tribunal: Lukić i Lazarević da izdržavaju kaznu u Poljskoj

Haški tribunal zatražio je od Poljske da na izdržavanje zatvorske kazne prihvati generale Sretena Lukića i Vladimira Lazarevića, osuđene za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Nadležni sud u Varšavi odlučiće 4. novembra da li postoje zakonske prepreke da Poljska primi generale na izdržavanje kazne i da li bi to predstavljalo prijetnju po bezbjednost i suverenitet zemlje.

Konačna odluka, ako sud da "zeleno svjetlo", ostaje na ministru pravde, a uslove izdržavanja kazne u poljskom zatvoru kontrolisao bi Međunarodni Crveni krst.

General Sreten Lukić je početkom ove godine osuđen u Hagu na 20 godina, a general Vladimir Lazarević na 14 godina zatvora.

Poljska je 2008. godine potpisala sporazum sa UN o preuzimanju maksimalno pet haških osuđenika na izdržavanje kazne u Poljskoj, a Sejm poljskog parlamenta dobio je uvjeravanja od Vlade da prihvatanje osuđenika neće pogoršati odnose sa Srbijom.

U Poljskoj je od 2012. godine i general Vojske Republike Srpske Radoslav Krstić, osuđen na 35 godina zatvora, a primljen je u Poljsku jer Tribunal nije mogao ni u jednom zatvoru na Zapadu da mu garantuje ličnu bezbjednost. U maju ove godine Okružni sud u Varšavi je Krstiću u odvojenom procesu preinačio kaznu na 25 godina, pošto poljski zakoni ne priznaju kaznu od 35 godina.