latinica  ћирилица
29/10/2014 |  15:44 | Autor: TANЈUG

Beogradska filharmonija na evropskoj turneji u novembru

Nakon prve turneje u SAD, Beogradska filharmonija se sprema za evropsku turneju u okviru koje će od 2. do 10. novembra održati sedam koncerata u gradovima Švajcarske i Njemačke.

Šef-dirigent Muhai Tang predvodiće Beogradsku filharmoniju na evropskoj turneji, a dio repertoara koji će slušati publika u Švajcarskoj i Njemačkoj izvešće na koncertu u petak, 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbini u okviru svoje redovne koncertne sezone.

Kako je najavila Beogradska filharmonija, na drugom koncertu iz ciklusa "Iz šefove kuhinje" beogradska publika upoznaće zvijezdu u usponu, mladog violinistu Valerija Sokolova u virtuoznom Koncertu za violinu i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog.Sokolov je sve više tražen zbog zadivljujuće zrelih interpretacija nekih od najtežih djela violinskog repertoara.

Pored Kodaljevih "Igara iz Galante" Filharmonija će odsvirati živopisne "Slike sa izložbe" Modesta Musorgskog u Ravelovoj orkestraciji. Prema riječima dirigenta Tanga, ova čudesna muzika sa kojom će se Beogradske filharmonija "prošetati" evropskim dvoranama sigurno neće ostaviti publiku ravnodušnom.

"Muzičke slike iz čuvene kompozicije Musorgskog inspirisane su crtežima i akvarelima umjetnika Viktora Hartmana kome je djelo i posvećeno. Međustavovi, koji povezuju muzičke slike, nazvani su Promenade i dočaravaju šetnje od jedne do druge slike kao i raznolikost osjećanja i misli koja se javljaju prilikom susreta sa svakom novom slikom", kaže Tang.

Beogradska filharmonija je za evropsku turneju pripremila različit repertoar za nastupe sa nekoliko solista. Pored Sokolova, sa Filharmonijom će u različitim gradovima nastupiti austrijski pijanista Ingolf Vunder i češki hornista Radek Baborak.