latinica  ћирилица
01/11/2014 |  09:03 | Autor: TANЈUG

Јosipović: Stagniraju odnosi sa Srbijom

Predsjednik Hrvatske Ivo Јosipović izjavio je da odnosi zvaničnog Beograda i Zagreba, na određeni način stagniraju, mada ih ocjenjuje kao veoma važne kako zbog prošlosti, tako i zbog budućnosti.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Јosipović je u intrevju za televiziju N1 naveo da je ključni problem pitanje nestalih osoba, odgovornosti za ratne zločine, granica, sukcesije imovine, imovina, plata, penzija i dodao da "ipak postoji osjećaj da je rast dobrih odnosa dvije zemlje na neki način došao do stagnacije".

"Došlo je možda i zato što rješavanje pojedinih odnosa - pitanje granice na Dunavu ili pitanje međusobne saradnje kada je riječ o progonu ratnih zločina ili uređenje imovinskih odnosa - traži neke delikatne odluke. Mi imamo međuvladine komisije za svako od tih pitanja, ali kao da postoji neki strah od tog koraka "hajde idemo sad zaista nešto od toga do kraja da riješimo", rekao je Јosipović.

S druge strane, prema njegovim riječima, postignuti su i određeni uspjesi, naročito kada je riječ o rješavanju sudbine nestalih osoba, ali i o privrednoj, bezbjednosnoj i kulturnoj saradnji.

Hrvatski predsednik je rekao da je imao službeni susret sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i da tu nema nikakvih prepreka.

"Čak bih rekao da se redovno i vidimo na nekim međunarodnim susretima. Da, po pravilu kao i sa drugim zemljama taj ciklus razmjene službenih posjeta je godinu dana i negdje će on vjerovatno opet tu negdje pasti nakon izbora", rekao je Јosipović.