latinica  ћирилица
01/11/2014 |  11:42 | Autor: TANЈUG

Smjena vlasti u Burkini Faso

Poslije ostavke dugogodišnjeg predsjednika Burkine Faso, Bleza Kompaorea, vlast je preuzeo je Isak Zida, oficir iz njegove predsjedničke garde koji je obećao da će raspisati izbore.
Burkina Faso - Foto: Beta/AP
Burkina FasoFoto: Beta/AP

Bleza Kompaore bio na na vlasti 27 godina i povukao se poslije dvodnevnih masovnih protesta zbog pokušaja promjene ustava kako bi mu bilo omogućeno da produži vlast. U protestima je poginulo najmanje troje ljudi.

Načelnik generalštaba, general Onore Traore, koji je bio lojalan Kompaoreu, juče je najavio da će privremeno preuzeti predsjedničku funkciju, ali demonstranti i određeni broj mlađih oficira nisu to prihvatili.

Poslije izvještaja o pucnjavi kod predsjedničke palate rano jutros, potpukovnih Isak Zida, operativni komandant elitne predsjedničke garde, objavio je na radiju da preuzima vlast.

"Јa od danas preuzimam nadležnosti šefa ove tranzicije i šefa države", izjavio je Zida, prenio je Rojters.

Zida je izjavio da je vojska angažovana da bi se spriječila anarhija i obezbijedila demokratska tranzicija. On je rekao da će sada organ u kome će biti različiti elementi društva, uključujući političke partije i građansko društvo, napraviti plan za izbore.

Apelovao je na Afričku uniju i Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država da podrže tranziciju u njegovoj zemlji.

"Ovo nije državni udar već narodna pobuna. Ljudi imaju nade i očekivanja i mi vjerujemo da smo ih razumjeli", rekao je on Rojtersu.

Ovo je sedmi put da vojno lice preuzima vlast u Burkini Faso od proglašenja nezavisnosti 1960. godine kada se ta zemlja zvala Gornja Volta.

Vojska lojalna Zidi zauzela je strateške tačke u prijestonici Uagadugu i uvela policijski čas od 19 do šest časova.