latinica  ћирилица
01/11/2014 |  17:26 | Autor: SRNA

Ratni vojni invalid iz Cazina prijeti samospaljivanjem

Ratni vojni invalid iz Cazina Osman Dautović zaprijetio je danas samospaljivanjem ukoliko mu ne budu vraćena nezakonito oduzeta boračka prava.
Protesti u Cazinu - Foto: klix.ba
Protesti u CazinuFoto: klix.ba

Dautović od juče protestuje sa bočicom benzina i transparentom na kojem poziva federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza i predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida FBiH Alu Hošića da hitno reaguju u vezi sa problemima uzrokovanim posljednjom revizijom boračkih prava.

Od oko 600 invalida podvrgnutih ocjeni invaliditeta, za 311 je ili ukinuto pravo ili im je umanjen procenat invaliditeta, prenose federalni mediji.

Osim Dautovića, kojem je smanjen procenat invalidnosti, protestuju i ratni veterani Irfan Merdanović i Јasmin Dervišević, koji najavljuju nastavak protesta sve dok im ne bude ispunjen bar neki od zahtjeva.

"Dautović se danas pokušao spaliti, jedva smo mu oteli bocu s benzinom... Došlo je do grla, ovako ne možemo više živjeti", naveo je Merdanović.

Samospaljivanje, koje je najavio za danas, odgodio je do ponedjeljka, 3. novembra, uputivši još jedan apel ministru Helezu.