latinica  ћирилица
01/11/2014 |  17:57 | Autor: Agencije

Napetost u vazdušnom prostoru nad Evropom

Posljednjih nedjelja vlada velika napetost u vazdušnom prostoru nad Evropom. Zapadne zemlje ističu da ruski vojni letovi nad Evropom predstavljaju potencijalnu prijetnju bezbjednosti i civilnoj avijaciji.


 

Najnoviji susret ruskih i evropskih aviona desio se danas kada je Britanija podigla lovce Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) nakon što se bar jedan avion ruske avijacije približio britanskom vazdušnom prostoru.

U saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije kaže se da je ovo drugi ovakav slučaj u ovoj nedjelji i da su ovaj put lovci tipa Tajfun iz baze Luzimaut u Škotskoj juče presreli avion.

Snimci proslijeđeni uz saopštenje pokazuju jedan bombarder, ali u Ministarstvu su odbili da potvrde koliko je aviona bilo umiješano u incident. Sličan incident dogodio se u srijedu.

NATO je ranije ove nedjelje prijavio povećan broj ruskih borbenih preleta u rejonu Crnog, Baltičkog i Sjevernog mora kao i Atlantika, koji su podrazumijevali čitave grupe aviona i raznolike tipove manevara u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Tenzije između Rusije i Zapada porasle su poslije ruske martovske aneksije polupostrva Krim koje je pripadalo Ukrajini.

Piloti Alijanse prijavili su 100 presretanja ove godine, što je tri puta više nego 2013.

Јuče je portparol američke vojske DŽon Kirbi rekao da ruski vojni letovi iznad evropskog vazdušnog prostora podižu napetost i predstavljaju potencijalnu prijetnju bezbjednosti i civilnoj avijaciji.

DŽon Kirbi ističe da su SAD zabrinute zbog letova ruskih vojnih aviona i da prate tu aktivnost "vrlo pomno".

"Naravno da smatramo da ovaj povećni broj letova i aktivnost ne doprinosti bezbjednosnoj situaciji u Evropi. Јasno, one predstavljaju potencijalni rizik eskalacije", rekao je portparol američke vojske.