latinica  ћирилица
15/11/2014 |  08:27 | Autor: SRNA

Patrijarh Kiril danas u manastiru Rakovica

Njegova svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril danas će u nastavku posejte Srbiji boraviti u manastiru Rakovica u Beogradu, gdje će služiti pomen blaženopočivšim patrijarsima Dimitriju i Pavlu.

Patrijarh Kiril potom će na Novom groblju osveštati ruski nekropolj i spomen-kosturnicu ruskih vojnika, koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.

Moskovski patrijarh sutra će u prisustvu patrijarha srpskog Irineja osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu.

Ovaj svečani čin u prisustvu velikodostojnika srpske i ruske crkve, kao i visokih državnih zvaničnika, počeće u 12.30 časova u Ulici kralja Milana, gdje je postavljen spomenik caru Nikolaju.

Tom događaju prethodiće liturgija u hramu Svetog Save na Vračaru, koja počinje u 9.00 časova, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Menadžer grada Beograda Goran Vesić rekao je ranije da se postavljanjem spomenika posljednjem ruskom caru odaje počast vladaru koji je zadužio Srbiju, spasivši veliki broj srpskih vojnika poslije prelaska Albanije u Prvom svjetskom ratu.

Spomenik je donacija Rusije, a autori su ruski vajar Andrej Kovaljčuk i akademik Genadij Pravotorov.

Nalazi se u Djevojačkom parku kod bivše zgrade Skupštine Srbije, na mjestu gdje se za vrijeme Kneževine Srbije nalazilo Rusko poslanstvo.

Patrijarh Kiril juče je doputovao u višednevnu posjetu Srbiji.