latinica  ћирилица
17/11/2014 |  18:22 | Autor: TANЈUG

Film "Ničije dete" osvojio glavnu nagradu u Kairu

Debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića "Ničije dete" osvojio je glavnu nagradu za najbolji film u okviru selekcije Međunarodna nedjelja kritike u Kairu, saopštila je producentska kuća Art & Popcorn iz Beograda.

Selekcija Međunarodna nedjelja kritike održana je u okviru 36. izdanja Cairo International filmskog festivala kao zaseban program, a pored filma "Ničije dete", prikazano je još šest debitantskih i drugih po redu igranih i dokumentarnih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Nagradu Shadi Abd El Salam Award for the Best Film su sinoć u ime Ršumovića, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji zatvaranja, primili predstavnici Ambasade Srbije u Egiptu.

Ršumovićev film biće premijerno prikazan u Srbiji na predstojećem FEST-u. Na festivalu u Kairu je prikazan u četvrtak 13. novembra i reprizno sutradan a nakon premijerne projekcije Ršumović je razgovarao sa publikom.

Međunarodnu nedjelju kritike u Kairu organizuje Egipatsko udruženje filmskih kritičara koje je član FIPRESCI. Za ovogodišnje, prvo izdanje, prijavljeno je 520 filmova iz cijelog svijeta, od kojih je sedam prikazano konkurišući za dvije nagrade:Shadi Abd El Salam Award for the best film i Fathy Farag Award for the best artistic contribution.