latinica  ћирилица
17/11/2014 |  20:32 | Autor: B92

Završni Masters sezone seli iz Londona?

Završni ATP Masters biće igran u londonskoj "O2 areni" i sljedeće godine, ali su pregovori i sa drugim gradovima u toku za 2016.

Turnir se od 2009. igra u prestonici Engleske, a svake godine odlično je posjećen.

"U ovom trenutku razmatramo svaku opciju, ali je očigledno da smo ovdje 2015. Imamo opciju da ostanemo još jednu godinu poslije toga, ali ćemo o tome razmišljati u martu ili aprilu sljedeće godine. Ovdje je bilo nevjerovatno uspješno i mislim da je turnir pokazao za zahtjeve za tenisom u Velikoj Britaniji. Raspored od dva meča dnevno je funkcionisao, a ljudi su se neprestano pitali kada će prvi početi", rekao je izvršni direktor i predsjednik ATP Kris Kermod.

I pored veoma uspješne kampanje u Londonu, čelnici Asocijacije teniskih profesionalaca pregovaraju sa drugim gradovima o eventualnom domaćinstvu.

"Pored svega moramo imati dozu obazrivosti i gledati druge opcije, da vidimo koje su nam ponude na stolu. Mislim da je potvrda veličine onoga što smo uradili upravo ta zainteresovanost mnogih regiona širom svijeta. Trenutno smo u pregovorima", dodao je Kermod.

Prema pisanju "Telegrafa", Šangaj, Peking, Doha i Dubai predvode trku za domaćina Završnog Mastersa. Zemlje iz Latinske Amerike željele su da prijave kandidaturu, ali nijedan od gradova nije imao potrebni kapital.

Takođe, moguća je i promjena podloge, što bi moglo da odgovara Rafaelu Nadalu, koji je rekao da bi volio da se posljednji turnir sezone igra na šljaci. Nikada se u open eri nije desilo da se igra na šljaci, a samo je 1974. u Melburnu podloga bila travnata.

"Rafa i ja o tome razgovaramo redovno, mislim da je to dobro pitanje. Postoji škola mišljenja da bi trebalo svake godine mijenjati podlogu, u tome ima logike. Ne kažem da ćemo to uraditi, ali smo otvoreni za sve", zaključio je prvi čovjek ATP.

Godinama unazad Završni Masters igra se na tvrdoj podlozi, a trostruki uzastopni šampion je prvi teniser svijeta Novak Đoković. On je u utorak potvrdio dominaciju, pošto mu je Rodžer Federer predao finale prije početka.

Nadal nijednom nije osvojio turnir osmorice najboljih.