latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:05 | Autor: SRNA

I.Sarajevo: Festival "Koral - večeri češke muzike"

Muzika i umjetnost uopšte stvaraju najjače mostove među ljudima, rekla je otpravnik poslova Amabasade Češke u BiH Klara Kadlecova, otvarajući u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo Festival "Koral - večeri češke muzike".
I.Sarajevo: Festival "Koral - večeri češke muzike" - Foto: SRNA
I.Sarajevo: Festival "Koral - večeri češke muzike"Foto: SRNA

"Veoma nam je drago što je Ambasada Češke u Sarajevu podržala inicijativu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu da se održe večeri češke muzike, te tako načini kulturni most između Istočnog Sarajeva i Praga", istakla je Kadlecova.

Umjetnički direktor Festivala Klaudija Krkotić izjavila je da je prvo veče "Korala" kulturni događaj najvišeg ranga s obzirom na nastup profesora klavira na Konzervatorijumu u Pragu, češkog pijaniste Mihaila Rezeka koji je održao više od 2.000 koncerata.

"Rezek će svoj solistički koncert svirati i na zatvaranju festivala u četvrtak, 20. novembra. Festival je jedinstvena prilika da se publika u Istočnom Sarajevu upozna sa češkim kompozitorima koji nam nisu toliko bliski i očekujem da će odziv biti odličan, kao i na prošlogodišnjim večerima ruske muzike", dodala je Krkotićeva.

Večeras su se publici predstavili i pijanista Aleksandar Serdar, redovni profesor flaute na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu Sanja Stijačić, te profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Ehlimana Tikveša.

Goste su pozdravili gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić, koji je naglasio da taj festival predstavlja pozitivan primjer saradnje profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa kolegama iz drugih zemalja.

Tokom četiri dana festivala biće održan i majstorski kurs za klavir i solo pjevanje.

Festival "Koral" prvi put je održan u decembru prošle godine kada je bio posvećen ruskoj muzici.