latinica  ћирилица
17/11/2014 |  21:36 | Autor: SRNA

B.Luka: Koncert italijanskog simfonijskog orkestra

Simfonijski orkestar italijanske regije Friuli–Venecija–Điulija večeras je u Banjaluci održao koncert na kojem je izveo djela Ludviga van Betovena, Petra Iljiča Čajkovskog i Franca Šuberta.
Koncert italijanskog simfonijskog orkestra - Foto: SRNA
Koncert italijanskog simfonijskog orkestraFoto: SRNA

Orkestar je u Kulturnom centru Banski dvor, pod dirigentskom palicom Vrama Čifčijana, izveo Betovenovu "Uvertiru za Koriolan", Violinski koncert u D-duru Čajkovskog i Šubertovu Devetu simfoniju u C-duru.

Koncert je održan u okviru mjeseca italijanske kulture u Evropi.

Počasni konzul Italije u Republici Srpskoj Danilo Kapaso rekao je da je Banjaluka večeras glavni grad manifestacije mjeseca italijanske kulture u Evropi.

Prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju Akademije umjetnosti banjalučkog univerziteta Biljana Јašić Radovanović rekla je da su koncert organizovali ova visokoškolska ustanova, italijanska Ambasada u BiH i Asocijacija "Prođeto muzika", s obzirom na to da se mjesec italijanske kulture u Evropi podudario sa manifestacijom Dani italijanske kulture u BiH.

- Sa asocijacijom "Prođeto muzika" imamo i saradnju u festivalu "Zvucima gradova", čiji umjetnički direktor svake godine u Banjaluci bira naše najbolje studente koji dobijaju jedan ili dva cjelovečernja koncerta na tom festivalu - rekla je Radovanovićeva.

Ona je dodala da će orkestar nastaviti turneju koncertima u Sarajevu, Beogradu, Podgorici, Novom Sadu i Tirani.

Solista na violini večeras je bila Јeonđu Јeong sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.