latinica  ћирилица
18/11/2014 |  13:14 | Autor: TANЈUG

Dačić: Reformama do glavnog cilja

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je u Briselu da su reformske aktivnosti koje Vlada Srbije intenzivno sprovodi u svim segmentima društva u funkciji doprinosa punoj afirmaciji glavnog spoljnopolitičkog cilja - članstva u EU.
Dačić na konferenciji - Foto: TANЈUG
Dačić na konferencijiFoto: TANЈUG

- Prvenstveno bih izdvojio aktivnosti koje se odnose na dalju izgradnju što efikasnijih i izazovima modernog društva prilagođenih institucionalnih kapaciteta. Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, nastoji da u punoj mjeri koristi sve raspoložive mogućnosti za što tješnju saradnju sa Unijom i njenim članicama, a u cilju ubrzanja procesa naše evropske integracije i ekonomskog i socijalnog oporavka zemlje", rekao je Dačić na Konferencije povodom pokretanja Strategije EU za Јadransko-jonski region.

Kako je dodao, Srbija je u proteklom periodu nedvosmisleno potvrdila svoju posvećenost evropskom putu, jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao i normalizaciji odnosa s Prištinom i primjeni postignutih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

- Članstvo Srbije u EU nije samo po sebi cilj, već evropsku integraciju vidimo, prvenstveno, kao instrument podsticaja sprovođenju reformi i modernizaciji u svim oblastima društva i države. U tom smislu započete političke i ekonomske reforme imaju snažan podstrek upravo u procesu evropskih integracija, a svoju, i budućnost regiona, vidimo u EU, rekao je Dačić.

On je obavijestio učesnike skupa da je Srbija, da bi mogla na odgovoran i kvalitetan način da sprovodi zahtjevan proces primjene Strategije Evropske unije za Јadransko-jonski region, u finalnoj fazi osnivanja posebnog radnog tijela Vlade - Radne grupe za saradnju sa Evropskom unijom u Јadransko-jonskom regionu.

Zadatak Radne grupe biće da koordinira sve aktivnosti vezane za Strategiju EU za Јadransko-jonski region, a imajući u vidu da je Srbija jedina od osam država članica Strategije koja nema direktan izlaz na more, Dačić je istakao da je Srbija spremna na aktivan pristup i angažman institucija kako bi adekvatno promovisali značaj funkcionalne i sinergetske povezanosti morskog priobalja s kontinentalnim zaleđem regiona, prije svega na planu umrežavanja transportnih i energetskih koridora.

Prema njegovim riječima, Srbija Strategiju EU za Јadransko-jonski region vidi kao veoma dobar okvir za produbljeniju praktičnu saradnju kako sa zemljama članicama EU, tako i zemljama partnerima iz regiona koje, takođe, poput Srbije, teže članstvu u Uniju.

- Strategija predstavlja dokument koji potvrđuje da samo saradnjom, razvojem dobrih infrastrukturnih, ekonomskih i kulturnih veza, možemo postići konkretne rezultate u zajedničkim aktivnostima koje sprovodimo i koje predstoje, i doprinijeti ostvarivanju ključnih ekonomskih ciljeva, rekao je Dačić.

Ti ciljevi su, kako je naglasio, da makroekonomski sistemi u regionu funkcionišu u skladu s visokim standardima EU, da se infrastruktura u regionu razvija što je osnov razvoja i u drugim oblastima, da poslovno okruženje bude predvidivo i stabilno, da iskoristimo na najbolji način komparativne prednosti koje imamo na lokalnom, ali i na evropskom tržištu, i da svaki građanin taj boljitak što skorije počne da osjeća u svom svakodnevnom životu.