latinica  ћирилица
18/11/2014 |  17:37 | Autor: TANЈUG

Han: Nisam tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, to je suverena stvar srpske vlade

Evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Јohanes Han izjavio je danas da nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji i da to pitanje nije povezano sa otvaranjem poglavlja u procesu proširenja.

"Nisam tražio da se Srbija pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije", rekao je Han novinarima nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u Briselu.

Evropski komesar je rekao da je spoljna politika Srbije bila jedna od tema današnjih razgovora sa Dačićem, ali je naglasio da su odluke te vrste suverena stvar srpske vlade.

"Sankcije i otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu nisu ni u kakvoj vezi", naglasio je Han i izrazio očekivanje da će prva poglavlja biti otvorena u najskorijoj budućnosti.

Dačić je, na konferenciji za novinare, potvrdio da ne postoji eksplicitan zahtjev da se protiv Rusije uvedu sankcije, mada u Briselu očekuju da Srbija do stupanja u članstvo usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU.

"Mi se nadamo da ćemo vrlo brzo otvoriti poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu", rekao je Dačić i dodao da skoro sve članice EU to podržavaju.

Međutim, ukazao je Dačić, Njemačka zasad insistira da se prvo otvori poglavlja 35, koje se tiče Kosova, i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

"To nema nikakve veze sa sankcijama protiv Rusije", rekao je Dačić.

Upitan da objasni nedavno zajedničke vojne vježbe Srbije i Rusije u svjetlu ukrajinske krize, Dačić je naglasio da je Srbija neutralna zemlja koja vojno sarađuje i vježba kako sa ruskom, tako i sa američkom i mnogim drugim vojskama.

"Nekima bi tražili objašnjenje i ako ruski hor dođe da peva u Srbiji", naveo je Dačić.

Komesar Han je na konferenciji za novinare izrazio razumijevanje za ovaj stav, uz podsjećanje da je njegova domovina, Austrija, takođe neutralna zemlja.

Dačić i Han su nakon današnjeg susreta u Briselu izjavili da se raduju nastavku razgovora kada Han u četvrtak posjeti Beograd.

Dačić je danas prisustvovao sastanku Јadransko-jonske inicijative i odvojeno se sreo sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini.