latinica  ћирилица
18/11/2014 |  18:49 | Autor: TANЈUG

Vujačić: Pritisci na mene odavno traju

Dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ilija Vujačić koga su nedavno napala dva mladića ispred njegove zgrade izjavio je danas da je već duže vrijeme bio izložen stalnim pritiscima.
Ilija Vujačić - Foto: TANЈUG
Ilija VujačićFoto: TANЈUG

Profesor Vujačić rekao je na konferenciji za novinare na FPN da je napadnut ispred svoje zgrade s leđa. Naveo je da su pritisci na njega bili stalni i da ga je prije dva mjeseca poznanik upozorio da su kolege sa univerziteta koji su se nalazili u sličnim situacijama obično završavali u tabloidima i da se ne iznenadi ako se to i njemu desi.

Predsjednik Savjeta FPN Zoran Stojiljković izjavio je da se na Vujačića već duže vrše pritisci da se povuče sa te funkcije i da je napadnut zato što je posao obavljao prema visokim profesionalnim standardima. Rekao je da Savjet osuđuje spekulacije pojedinih medija, zasnovane na političkim izvorima, jer Vujačić nije nijednog kolegu označio kao nalogodavca napada, niti zna ko stoji iza napada.

Studenti FPN protestovali su danas ispred ovog fakulteta zbog napada na dekana Vujačića i, kako kažu, sve učestalijeg nasilja na Beogradskom univerzitetu. Okupljeni studenti poručili su da je nasilje na fakultetima izraženije više nego ikad, da je kulminiralo napadom na profesora Vujačića i zatražili da nadležni otkriju odgovorne za te incidente.

Uhapšena još dva mladića zbog napada na Vujačića

Policija je danas uhapsila N.P. (20) i jednog sedamnaestogodišnjaka zbog sumnje da su učestvovali u napadu na Vujačića.

Ranije su uhapšeni V.M. (21) i U.M. (21) koji su takođe privedeni na saslušanje u Drugo osnovno javno tužilaštvo.

Rektorat osudio napad na Vujačića

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu osudio je napad na dekana Vujačića i zatražio od nadležnih organa da u najkraćem roku rasvijetle incident i procesuiraju napadače.

Primjena sile šalje poruku društvu da se svaka vrsta konflikta može rješavati nasilnim sredstvima, što je za Univerzitet neprihvatljivo, navodi se u saopštenju Rektorskog kolegijuma.

Rektorat je osudio svaki oblik nasilja u akademskoj sredini, a posebno onaj koji ugrožava akademske slobode, prava i ugled člana akademske zajednice.