latinica  ћирилица
18/11/2014 |  20:29 | Autor: SRNA

Podgorica: Ministar zdravlja podnio ostavku

Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović podnio je ostavku zbog dešavanja u Opštoj bolnici u Bijelom Polju iz koje je, zbog infekcije, u Klinički centar Crne Gore hitno prebačeno pet beba od kojih je jedna preminula.

Radunović je naglasio da je ovo jedna od situacija u kojima je gubitnik cijelo društvo, jer nestanak jednog mladog, tek započetog života predstavlja tragediju koja mora biti opomena i pouka za sve. Kako je istakao, ovo je opomena da neodgovornost i kršenje propisa i pravila dovode do nenadoknadivih gubitaka.

Prema njegovim riječima, jasno je da ne može biti direktne odgovornosti onoga koga nisu informisali o događajima u  bolnici u Bijelom Polju, ali je isto tako jasno da je on objektivno odgovoran jer je na vrhu zdravstvenog lanca čiji je dio zakazao, pa je došlo do takvog stanja u kojem je moguće da ministar zdravlja ne bude informisan o zarazi koja danima bjesni u četvrtom gradu po broju stanovnika.

Radunović je pozvao sve medije da ne koriste ovakve tragične događaje da senzacionalističkim pristupom dižu tiraže i gledanost.

Pet beba iz Bijelog Polja prošle sedmice je prebačeno na Institut u Podgorici zbog infekcije koju su dobile nakon rođenja u nehigijenskim uslovima u bjelopoljskoj zdravstvenoj ustanovi.

Zbog ovog slučaja smijenjeni su načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva Zvonko Puletić i načelnik Dječijeg odjeljenja odsjeka za neonatologiju Haka Tahirović, kao i glavna sestra ginekološkog odjeljenja.

Direktor bjelopoljske Bolnice Tomislav Јeremić juče je podnio ostavku iz, kako je rekao, moralnih razloga.

Iz Kliničkog centra Crne Gore danas je saopšteno da su tri bebe stabilnog zdravstvenog stanja, dok je jedna u teškom stanju.