latinica  ћирилица
18/11/2014 |  22:31 | Autor: RTS

Vučić: EU cilj, nećemo uvoditi sankcije Rusiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je večeras da je Evropska unija strateški cilj Srbije, ali da država neće uvoditi sankcije Rusiji, i naglasio, da spoljnu politiku zemlje vodi njegova vlada samostalno, a ne neko sa strane.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Mi vodimo odlučnu politiku koja je u interesu građana i države. Ovu politiku ne vodi niko drugi i neće je voditi niko sa strane", rekao je Vučić za RTS.

On je ponovio da je strateški cilj Srbije put u EU i da to nije krio ni od ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i istakao da očekuje poštovanje EU za teške reforme koje Srbija sprovodi i za korektan stav po pitanju ukrajinske krize.

"Nismo u situaciji da uvodimo sankcije Rusiji i ne mislim da bi to bilo dobro za Srbiju", rekao je Vučić i upitao ko bi nadoknadio veliki novac koji bi Srbija izgubila kad bi uvela sankcije Rusiji.

Upitan o čemu je razgovarao u četiri oka s albanskim premijerom Edijem Ramom tokom njegove posete Srbiji, Vučić je rekao da je taj razgovor bio veoma težak, ali nije iznosio detalje jer, kako je naveo "časni ljudi ne govore o razgovorima u četiri oka".

Vučić je, međutim, istakao da Srbija želi stabilnost i mir u regionu, jer bi bilo kakva destabilizacija pravila problem zemlji. Navodeći da Srbija postaje važna zemlja i da to treba koristiti za jačanje svoje ekonomije, Vučić je podsjetio da će Beograd u decembru biti domaćin samita na kojem će učestvovati i kineski premijer - najvećeg skupa stranih državnika, većeg nego, kako je naveo, "u vrijeme Brozove sahrane".