latinica  ћирилица
19/11/2014 |  08:21 | Autor: TANЈUG

Hladni talas zahvatio SAD (FOTO)

Snježna oluja pogodila je Bufalo, drugi po veličini grad u američkoj saveznoj državi Njujork, u kojoj je stradalo četvoro ljudi,a došlo je do totalnog zastoja u saobraćaju zbog neprohodnih ulica, saopštile su danas lokalne vlasti.

Na područja južno od grada, nedaleko od Nijagarinih vodopada, za manje od 24 sata napadao je snijeg visine metar i po , prenijela je agencija AFP.

Troje ljudi preminulo je od srčanog udara dok su čistili snijeg, a jedna osoba dok je gurala zaglavljen automobil.

Na snazi je zabrana vožnje pošto su ulice neprohodne, a lokalni mediji prenijeli su da je najmanje jedna osoba ostala zaglavljena kada se krov kuće urušio.

Zvaničnici su upozorili starije žitelje da ne čiste snijeg, a guverner Endrju Kuomo rekao je da je pozvao Nacionalnu gardu da pomogne u raščišćavanju.

Talas hladnog vremena, neuobičajen za ovo doba godine, zahvatio je svih 50 američkih saveznih država, gdje se temperatura spustila ispod nula stepeni Celzijusovih.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo proglasio je vanredno stanje u deset oblasti u zapadnom dijelu te države zbog jakih snježnih padavina. Nacionalna garda je angažovana za pomoć lokalnom stanovništvu zahvaćenom olujom.

Rekordno niska temperatura zahvatila je i jug SAD. Meteorološka služba saopštila je da je u svakoj saveznoj državi, uključujući i Havaje, temperatura bila nula stepeni Celzijusovih ili još niža.

Prema podacima konsultantske kompanije "Vestern bel analitiks", danas je najhladniji novembarski dan u SAD od 1976. godine. Ovako niska temperatura uobičajena je za kraj decembra ili tokom februara.