latinica  ћирилица
19/11/2014 |  08:41 | Autor: TANЈUG

Prvi kubanski ljekar zaražen ebolom

Јedan od 165 ljekara i drugog medicinskog osoblja koje je Kuba poslala u Sijera Leone da pomognu u borbi protiv ebole- zaražen je tim virusom, objavili su danas kubanski mediji.
Ebola - Foto: AP
EbolaFoto: AP

Doktora  Feliksa Baesa Sariju trenutno liječe britanski ljekari u Africi, ali će on, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, uskoro biti prebačen u specijalno odjeljenje bolnice u Ženevi, saopštilo je kubansko Ministarstvo zdravlja, a prenijela agencija AP.

Kuba je do sada poslala najmanje 256 medicinskih radnika u Sijera Leone, Liberiju i Gvineju kako bi pomogli u liječenju oboljelih od ebole, a taj potez vlasti u Havani je naišao na pohvalu širom svijeta.

Kubanske vlasti ističu da su njeni zdravstveni radnici odlično pripremljeni za tu misiju, budući da su prije polaska za Afriku prošli višenedjeljnu obuku o zaštitnim mjerama i opremi.

Baes, ljekar specijalista interne medicine, u nedjelju je dobio visoku temperaturu, a sljedećeg dana mu je utvrđena ebola.

Kubanski zvaničnici nisu saopštili kako je Baes zaražen , niti su objavili više o tom slučaju, što je prvi slučaj zaraze ebolom nekog od kubanskih ljekara poslatih u Afriku.