latinica  ћирилица
19/11/2014 |  10:24 | Autor: RTRS

SAD: Senat blokirao reformu NSA

Američki Senat odbacio je ambiciozni projekat reforme Nacionalne službe bezbjednosti, uprkos podršci predsjednika Baraka Obame. Prijedlog zakona je predstavio senator Patrik Lehi, a podržala ga je koalicije tehnoloških kompanija.
NSA - Foto: Beta/AP
NSAFoto: Beta/AP

Pristalice reforme Nacionalne službe bezbjednosti sakupili su 58 glasova, a bilo im je potrebno 60 da bi tekst stavili na dnevni red gornjeg doma Kongresa i otvorili raspravu. Gotovo svi republikanci glasali su protiv, neprijateljski raspoloženi prema previše radikalnoj reformi ovlašćena NSA koja je u centru skandala otkad je Edvard Snouden predao tajna dokumenta Gardianu u junu 2013.

Kaptol Hil

Da je izglasan, ovaj zakon bi onemogućio NSA agenciju da prikuplja veliku količinu podataka, već bi se ovi podaci nalazili kod operatera, dok bi NSA agencija morala sudskim odlukama da dolazi do njih. Glavne izmjene se tiču mogućnosti NSA da skladišti podatke o telefonskim brojevima i mejl nalozima miliona Amerikanaca, što više ne bi bilo moguće, pri čemu bi svaka obaveštajna agencija morala da dobije dozvolu specijalnog FISA suda (sud za nadzor nad radom vlade kada je u pitanju terorizam i kontrašpijunaža), prije nego što pristupe podacima koji su u tom trenutku dostupni.

Ovo je bila posljednja šansa da se sa trenutnim sastavom Kongresa usvoji ovakav zakon, obzirom da su u Americi nedavno održani izbori, koji će usloviti značajno drugačiji raspored snaga u novom sastavu Kongresa početkom sljedeće godine, negativnom za sve one koji žele da ograniče djelovanje NSA agencije.

Ovakav današnji ishod znači da će rasprava biti pomaknuta na 2015., najkasnije 1. juna kada Kongres mora obnoviti zakon o NSA ili će on u potpunosti isteći.

Programe masovnog nadzora biće na snazi najmanje još šest mjeseci, saopšteno je iz Centra za demokratiju i tehnologiju, jedog od brojnih saveza koji su davali podršku nacrtu reforme.

Obama: SAD mora da se brani od terorizma i napada

Američki predsjednik Barak Obama reformu rada Nacionalne bezbjednosne agencije najavio je još u januaru, ali je istakao i da je program nadzora potreban da bi se Amerika branila od terorizma i potencijalnih napada.

On je rekao i da će biti uvedene restrikcije na praćenje komunikacija lidera država saveznica SAD, pošto je prethodno izbio diplomatski skandal kada je otkriveno da je NSA špijunirala telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

Afera prisluškivanja Angele Merkel

Američki predsjednik je tada negirao da je program nadzora usmjeren prema prijateljima SAD, ali je kazao i da je legitimno pravo bezbjednosnih službi da pokušaju da dođu do određenih podataka.

"Zato vaši Blekberi i Epl telefoni ne mogu da se unesu u određene prostorije u Bijeloj kući, pošto obavještajne agencije nekih naših prijatelja, koji su kao bili iznenađeni radom NSA, takođe pokušavaju da dođu do određenih podataka", rekao je Obama najavljujući reformu NSA.