latinica  ћирилица
20/11/2014 |  10:31 | Autor: Glas Srpske

Invazija komaraca usred jeseni

Stanovnici Banjaluke, Srpca i Prijedora žale se na najezdu komaraca koji su se zbog toplog vremena ove jeseni zadržali u prirodi, ali ih je sve više i u zatvorenom prostoru.

Iako rojevi komaraca brojnim stanovnicima ne daju mira, nadležni kažu da zaprašivanja do kraja godine neće biti. Prema riječima građana stanovi i kuće  puni su komaraca, koji su neuobičajeno veliki, a nakon uboda ostaju nesnosan svrab, crvenilo i otoci.

Direktor preduzeća "Eko Bel" Vladimir Šušnjar ističe da nema smisla da se komarci zaprašuju u novembru, ali ako  Gradska uprava to odluči, komarci će biti zaprašeni.

U Gradskoj upravi Banjaluka kažu da je tokom ove godine dezinsekcija obavljana tri puta na području grada, a insekti su zbog nešto nižih temperatura proteklih dana, sklonište našli u zatvorenim prostorima.

- Izvođenje dodatnog tretmana suzbijanja komaraca ne bi riješilo problem građana koji se žale na povećan broj komaraca. Zaprašivanje se neće obavljati, a osnovni razlog su hidrometeorološki faktori koji trenutno ne pogoduju razvoju komaraca - kažu u Gradskoj upravi.

Prijedorčani nastanjeni pored Sane najviše se žale na najezdu ovih insekata, a smanjenju broja komarca nisu doprinijele ni dvije dezinsekcije tokom ove godine.

U prijedorskoj Gradskoj upravi su potvrdili da zaprašivanja do kraja godine neće biti i naglasili da je u toku sistemska jesenja deratizacija. Ni u Srpcu  do kraja godine neće biti akcija dezinsekcije, a zbog nedostatka novca u budžetu, prskanje komaraca sprovedeno je samo jednom tokom ove godine.

Stanovnici Bratunca, Trebinja i Gradiške nemaju problema sa najezdom komaraca, a najviše sreće imaju stanovnici Foče koji kažu da velikog broja komaraca nije bilo čak ni tokom ljeta.