latinica  ћирилица
23/11/2014 |  08:22 | Autor: Agencije

Sud za zločine na Kosovu u Holandiji

Specijalni, međunarodni sud za ratne zločine na Kosovu biće smješten u Holandiji, a formiranje tog suda ne može da se očekuje prije ljeta sljedeće godine, rekao je ambasador Holandije na Kosovu Robert Boš.
Pravosuđe - Foto: ilustracija
PravosuđeFoto: ilustracija

 

"Holandija je pozitivno odgovorila na zahtjev za formiranje tog suda što je u skladu sa njenim nastojanjima da bude svjetski centar pravosuđa, ali za realizaciju tog projekta najprije je potrebna odluka kosovske skupštine", rekao je Boš za RTV 21, a prenosi Tanjug.

Boš je dodao da, međutim, institucionalna politička blokada na Kosovu utiče na vremenske rokove za formiranje tog suda, jer se taj sud ne može oformiti bez ustavnih promjena i skupštinske odluke.

On je naglasio da je prvi korak odluka o formiranju specijalnog suda koju mora da donese kosovska skupština, a tek poslije te odluke sklapa se sporazum sa Holandijom.

Prema njegovoj ocjeni, realizacija ovog projekta "nije baš jednostavna", a izgubljeno je dosta vremena, iako su izbori bili prije pet mjeseci i, kako je rekao, "relativno dobri" pa nije bilo razloga da se ne formiraju parlament i vlada.

Holandski ambasador je rekao i da ratifikacija odluke o osnivanju tog suda isključivo zavisi od odluke kosovskih institucija, odnosno od formiranja skupštine.

"Tek poslije toga ćemo pregovarati o ovoj temi", rekao je Boš.