latinica  ћирилица
25/11/2014 |  09:57 | Autor: AP

Markes nije volio SAD, a njegov arhiv završio u Teksasu

Arhiv proslavljenog pisca Gabrijela Garsije Markesa kupio je Univerzitet Teksas, čime su dokumenta kolumbijskog nobelovca stigla u SAD, zemlju čiju spoljnu politiku nije pretjerano volio.

Centar "Hari Rensom", koji se nalazi u univerzitetu u Ostinu, objavio je da zbirka obuhvata dokumente iz više od 50 godina Markesovog rada i da se u njoj nalaze originalni manuskripti za 10 knjiga, među kojima i za "Sto godina samoće".

Među dokumentima su i nacrti Markesovog govora tokom primanja Nobelove nagrade za književnost 1982. godine i 2.000 pisama, poput onih Karlosu Funetesu i Grejamu Grinu. U zbirci su takođe i pisaće mašine i kompjuteri koje je koristio Markes. Veći dio dokumenata je na španskom, a Centar planira da dio digatilizuje.

"Univerzitet Teksas u Ostinu, s ekspertizom i za Latinsku Ameriku i za očuvanje i proučavanje procesa pisanja, prirodni je dom te, veoma važne,  zbirke", naveo je u saopštenju predsjednik Univerziteta Teksas Bil Pauers.

Taj univerzitet je saopštio da je kupio zbirku od Markesove porodice, ali nije naveo koliko je to koštalo.

Markes, blizak prijatelj vođe kubanske revolucije Fidela Kastra, bio je veoma glasan u kritici američke politike u Latinskoj Americi. Umro je u 87. godini u Sijudad Meksiku, gde je proveo veći dio života.

Meksički pisac Omero Aridhis rekao je da je "ideološka ironija što su Markesova dokumenta našla dom na američkom tlu".
"To je protivrječno, zato što je,  u jednu ruku,  pragmatično sa strane njegovih nasljednika. Ali, u drugu ruku, to je protivriječno karijeri Garsije Markesa", rekao je Aridhis.