latinica  ћирилица
26/11/2014 |  15:58 | Autor: RTRS

Mišo Kočić režira koncert Miligrama

Zahvaljujući trudu, radu, kreativnoj energiji i vjeri u posao kojim se bavi, Mišo Kočić, glavni realizator na Radio-televiziji Republike Srpske , dobio je priliku da režira koncert benda "Miligram", koji će 29. novembra biti održan u "Kombank areni" u Beogradu.
Mišo Kočić - Foto: RTRS
Mišo KočićFoto: RTRS

Kočić je, takođe, bio angažovan na humanitarnom koncertu koji je ovaj sastav održao u junu u Banjaluci, a upravo zahvaljujući tome ostali su u kontaktu i ubrzo je uslijedio poziv od Aleksandra Milića, frontmena "Miligrama", da radi i režiju njihovog velikog nastupa  29. novembra u "Konbank areni" u Beogradu.

Kako je došlo do saradnje sa Miligramom?

Grupa “Miligram“ je u junu ove godine održala koncert na “Gradskom stadionu“, a RTRS- je prenosila taj koncert uživo. Јa sam bio reditelj prenosa. Taj projekat se završio dosta uspješno. Miliju, frontmenu grupe “Miligram“, se svidio način na koji je sve to odrađeno i realizovano, i uslijedio je njihov poziv da saradnju nastavimo koncertom koji se održava u “Beogradskoj areni“.

Koji od dosadašnjih angažmana biste izdvojili kao najveći izazov?

U dosadašnjem radu na televiziji, radio sam sve žanrove. Јedan od većih izazova je predstavljao prenos otvaranja Svjetskog prvenstva u raftingu, kao i prenos trka iz kanjona Vrbasa i Tare. Za tu priliku je angažovan sav tehnički potencijal RTRS-a i zahvanjujući podršci kolega iz tehnike taj projekat je uspješno završen. Pomenuo bih i pank operu “Dom za vješanje“, koju smo radili u direktnom prenosu sa Gradskog stadiona. To je bio prilično zahtjevan projekat, ali mi je drag zbog činjenice da je operu režirao Emir Kusturica, a ja sam režirao direktan prenos.

Koliko Vam posao na televiziji dozvoljava da budete kreativni?

Rediteljski posao je sam po sebi kreativan i zanimljiv, ali dosta često okolnosti u kojima se radi diktiraju količinu kreativnosti. Kad kažem okolnosti mislim na žanr emisije, tehničke uslove i naravno budžet. Rekao bih da postoje dvije vrste kreativnosti. Prva je kako osmisliti realizaciju nekog projekta, da on izgleda što zanimljivije i da bude gledan. Često smo u raskoraku između želja i ideja sa jedne strane, i finansijskih mogućnosti sa druge. E tu onda dolazi drugi vid kreativnosti. Kako izvući iz minimalnih sredstava maksimum. Tu kreativnost posebno ispoljavaju naši producenti.

Posao reditelja nije ni malo lak, kako i da li imate mogućnost birati ekipu sa kojom ćete raditi?

Najčešće da. Јako je bitno da ekipa sa kojom sarađujete bude kompatibilna, da razumiju ideju i da daju sve od sebe da se posao uspješno završi. Na koncert Miligrama sa mnom ide ekipa kamermana i video-mikser, što će mi znatno olakšati realizaciju jer se radi o iskusnim ljudima, koji znaju svoj posao.

Da li postoji žanr u kojem se niste ostvarili, a voljeli biste?

Mislim da su igrani programi izazov i želja za svakog reditelja. Nadam se da će u budućnosti televizija naći način da pokrene produkciju igranog programa. Postoji veliki potencijal u stručnom kadru jer svi sektori imaju akademski obrazovane radnike kojima ne nedostaje znanja i kreativnosti, a posebno želje. To pokazuju i nagrade koje kolege osvajaju na raznim festivalima. Međutim, to su uglavnom dokumentarne forme za koje se uspiju naći sredstva. Tako da će mi biti drago ukoliko bude mogućnosti da radim igrane programe.

Mišo Kočić je režiju na Akademiji umjetnosti, u Banjaluci, završio  2008. godine. Na RTRS-u radi već 15. godinu, a svojim radom i trudom dokazao je da jedan od vrhunskih stručnjaka na ovim prostorima. Јedna od potvrda je i poziv da režira koncert grupe "Miligram" .