latinica  ћирилица
12/12/2014 |  08:37 | Autor: RTRS

Zagreb: Konkurs na Bogosloviji za krštenog šefa računovodstva

Katolički bogoslovnom fakultetu u Zagrebu zapošljava samo krštena lica. Potvrda o krštenju uslov je za zaposlenje na baš svako radno mjesto na ovom fakultetu.

Bitno je pritom imati na umu da KBF, iako u nazivu ima pridjev "katolički", nije privatni fakultet Katoličke crkve, već djeluje u sklopu (državnog) Univerzitetu u Zagrebu, ocjenjuju hrvatski mediji. Sa KBF-a  tvrde da je njihova odluka da će zapošljavati samo katolike, savršeno legalna. Pravna služba Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta  se ne slaže.

"Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Zagrebu traži prilaganje krsnoga lista kao uslov za prijavu za radno mjesto uvijek kada raspisuje konkurs za bilo koje radno mjesto na Fakultetu", poručili su iz KBF-a ,

Na Bogosloviji tvrde da je takvo postupanje određeno vatikanskim ugovorima, propisima kanonskog  prava, statutima Univerziteta u Zagrebu i KBF-a, Pravilnikom o radu KBF-a, ali i zakonima o naučnoj delatnosti i suzbijanju diskriminacije.

"Iz naprijed pobrojanih pravnih akata jasno je da Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Zagrebu ne krši ni ustavne ni zakonske odredbe Republike Hrvatske koje se odnose na zabranu diskriminacije prilikom objavljivanja konkursa za slobodna radna mjesta na Fakultetu", stoji u odgovoru koji je Index.hr  dobio iz sekretarijata KBF-a.

Krsni list tražili i za šefa računovodstva

Iako postoji već vijekovima, KBF je u sastav Univerziteta u Zagrebu ušao tek devedesetih godina prošlog vijeka. Ugovor o položaju i djelovanju KBF-a u sastavu Univerziteta potpisan je 1996. godine.

Iz Ministarstva  ne poriču da KBF ima posebni status koji im daje mogućnost da određena radna mjesta popunjavaju isključivo hrišćanima, tj. licima koje su na konkurs za posao priložili krsni list. No, to se, kako stoji u odgovoru  Pravne službe MZOS-a, odnosi samo na naučna, naučno-nastavnička, umjetničko-nastavna, nastavna, saradnička i stručna radna mjesta.

U odgovoru  resornog ministarstva vrlo jasno stoji da KBF nema pravo da traži krsni list kao uslov za posao na administrativnim i tehničkim radnim mjestima. A upravo to je KBF napravio u junu ove godine, kada su raspisali konkurs za radno mjesto šefa računovodstva. Na konkurs za šefa računovodstva na KBF-u takođe su se mogli javiti samo kandidati koji imaju krsni list.

Slučaj za Inspektorat rada

 Na pitanje zašto je krsni list potreban za posao na radnom mjestu šefa računovodstva, iz Pravne službe Ministarstva nauke i obrazovanja odgovaraju:

"U slučaju javnog konkursa za radno mjesto šefa računovodstva Katoličkog bogoslovnog fakulteta, pravna služba MZOS-a mišljenja je da tim konkursima nisu postavljeni 'posebni uslovi u svrhu ostvarenja ciljeva i sistema vrijednosti' predviđeni Statutom pa nije vidljivo koji od navedenih uslova  dokazuje dokument koji se traži (krsni list), o čemu izjašnjavanje može tražiti od Katoličkog bogoslovnog fakulteta".

Štaviše, resorno ministarstvo smatra kako bi se ovim slučajem trebao pozabaviti Inspektorat rada: "O pitanju usklađenosti odredbi Pravilnika o radu Katoličkog bogoslovnog fakulteta sa Zakonom o radu koji propisuje zabranu diskriminacije te o usklađenosti navedenih uslova za radno mjesto i potrebnih priloga uz prijavu na konkurs, moguće je zatražiti mišljenje Inspektorata rada, Ministarstva rada i penzijskog sistema".