latinica  ћирилица
12/12/2014 |  08:39 | Autor: vecernjenovosti

CIA: Psiholozima 81 milion dolara za metode mučenja osumnjičenih za terorizam

Tvorci programa mučenja dobili su više od 81 milion dolara da smisle tehnike obavještajnim istražiocima , koje su uključivale potapanje glave u vodu, iscrpljivanje nespavanjem, razna ponižavanja

Tvorci programa mučenja optuženih za terorizam u SAD dobili su više od 81 milion dolara da smisle tehnike obavještajnim istražiocima , koje su uključivale potapanje glave u vodu, iscrpljivanje nespavanjem, razna ponižavanja - tvrdi se u  izvještaju Senata o istražnim programima CIA. Iako se u izvještaju pominju pod pseudonimima Grejson Svigert i Hamon Danbar, pravi doktori DŽon Brus DŽesen i DŽejms Mičel, dan poslije objavljivanja dokumenta izašli su iz sjenke, oglasivši se otvorenim napadima na "neobjektivni" senatski spis.

Njihov ugovor sa CIA je, kako se navodi u izvještaju, bio težak čak 180 miliona dolara. Dobili su "samo" manje od polovine po zaključenju posla 2009. godine. Službenike američkih vazdušnih snaga, psihologe "bez posebnog znanja o Al Kaidi i antiterorizmu", CIA je angažovala već 2002. godine, kada su zarobili prvog osumnjičenog teroristu Abu Zubajdaha.

Psihologa DŽesena CIA je pozvala kao specijalistu za obuku američkih vojnika da izdrže i odupru se torturi neprijatelja, ako budu zarobljeni. Samo što je ta tehnika, poznata kao SERE (skraćenica od preživljavanje, izbjegavanje, otpor i bjekstvo) sada trebalo da bude primijenjena  u suprotnom smjeru, za "slamanje" onih koje će američki obavještajci da ispituju.

Ponuda CIA bila je više nego unosna, pa je DŽesen napustio službu da bi sa tek penzionisanim Mičelom i još petoricom kolega osnovao kompaniju koja je potpisala ugovor sa CIA. U senatskom izvještaju se navodi da je kompanija "razvila listu naprednih istražnih tehnika", koje su i sami povremeno praktikovali. Do 2005. godine CIA je čitav program prepustila ovoj kompaniji, razvivši "meni" od 20 tehnika. Na kraju ih je, ipak, svela na 10, uglavnom zato što su neke bile suviše surove, čak i za teroriste.

Mičel je za britanski listi "Independent" priznao da je učestvovao u "nekim povjerljivim programima", ali se svom silom obrušio na izvještaj Senata:

- To je gomila koještarija. Imali su očiglednu namjeru, demokrate iz Senata, i to je jasno svakom Amerikancu koji pročita izvještaj. Јasno je da je načinjen selektivno kako bi izazvao bijes u čitaocu. Korišćenje pridjeva, glagola, način na koji su sastavljene rečenice, povezivani pasusu, sve to je napisano namjerno kako bi se podgrijao bijes javnosti - smatra on , tvrdeći da se istina nalazi "negdje između", dok "tehnike" koje je smišljao ne pominje.

ŽIVI ZAKOPANI

U knjizi "Čovjek kompanije" DŽon Rizo, savjetnik u CIA, navodi da su neke od tehnika koje su DŽeson i Mičel predlagali bile "sadističke i zastrašujuće". Јedna od tehnika je bila, kaže, toliko jeziva da je američki Sekretarijat pravde nije odobrio. Američki mediji navode da je riječ o prijetnji da osumnjičeni budu živi sahranjivani, ako neće da "propjevaju".