latinica  ћирилица
12/12/2014 |  09:03 | Autor: TANЈUG

Keri upozorio na klimatsku tragediju

Zemlje u razvoju moraju da smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte, čak iako smatraju da to nije pošteno, izjavio je danas američki državni sekretar DŽon Keri, upozorivši da svijetu prijeti "klimatska tragedija" ukoliko neslaganja spriječe globalni sporazum.
DŽon Keri - Foto: REUTERS
DŽon KeriFoto: REUTERS

"Ovo je odgovornost svakog zato što je ukupna količina ugljendioksida, ono što je bitno, ne udio svake države", rekao je Keri u Limi gdje se vode napeti pregovori za svjetski sporazum o klimi.

Pregovarači UN ostaju duboko podijeljeni oko detalja sporazuma kojim će se globalno zagrijavanje smanjiti za dva stepena Celzijusa smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Sporazum mora da bude završen u Parizu u decembru 2015. kako bi počeo da se primjenjuje od 2020.
Države u razvoju smatraju da Zapad treba da nosi veći teret, jer su zbog materijalne dobiti ostvarene procesom industrijalizacije.

Bogate države sa druge strane upiru prstom u divove u razvoju poput Kine i Indije koje sagorijevaju ugalj kako bi podstakle svoj ubrzani razvoj, naveo je AFP.
"Mi moramo da zapamtimo da danas više od polovine emisije (ugljendioksida) u svijetu, više od pola, dolazi od zemalja u razvoju. Tako da je imperativ da i one djeluju", kazao je Keri.

"Sjedinjene Države i druge industrijske nacije značajno su doprinijele ovom problemu... i mi prepoznajemo odgovornost koju imamo sada da predvodimo globalni odgovor", istakao je keri.

Ali čak i da SAD mogu da elimišu emisiju gasova sa efektom staklene bašte na svom terenu, to ne bi bilo dovoljno da se smanji emisija ugljendioksida u ostatku svijeta, rekao je američki diplomata, što, takođe, ne bi bilo postignuto ako bi Kina ili indija same to uradile.
"Јednostavno nije dovoljno da jedna država ili čak nekoliko država smanji emisiju, kada druge države nastavljaju da pune atmosferu ugljendioksiodom kako smatraju pogodnim", naveo je Keri.

Pariski sporazum, "neće biti srebrni metak koji eliminiše ovu prijetnju, ali mislim da se svi ovdje mogu složiti da je sigurno nećemo eliminisati bez sporazuma", dodao je Keri.

Ukoliko pregovori propadnu "buduće generacije će procjenjivati naš napor, ne samo kao neuspjeh politike već kao veliki kolektivni moralni neuspeh sa istorijskim posljedicama", rekao je Keri.

"Oni će željeti da znaju kako smo mi zajedno mogli da budemo tako slijepi, tako ideološki, tako disfukcionalni, i iskreno, tako tvrdoglavi, da nismo uspjeli da djelujemo na osnovu saznanja koje je potvrdilo tako mnogo naučnika", istakao je Keri.
"Mi smo i dalje na putu koji vodi ka tragediji. Prozor se brzo zatvara", dodao je Keri.

Nauka tvrdi da prema sadašnjim trendovima emisije gasova sa efektom staklene bašte, sviju prijeti zagrijavanje od 4 stepena i više, što će dovesti do više poplava, suša, porasta nivoa mora, širenja bolesti i sukoba oko resursa.