latinica  ћирилица
12/12/2014 |  11:33 | Autor: FONET

Odbačena žalba kapetana Dragana

Australijski savezni sud odbacio je posljednju u nizu žalbi na izručenje koju je podnio jedan od vođa srpskih paravojnih formacija u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, čije izručenje Hrvatska traži zbog optužbi za ratne zločine, pišu danas australijski mediji.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Sneden, negira tvrdnje i pred australijskim sudovima već osam godina pokušava da ospori izručenje. Vasiljković je prošle godine uspio da prolongira svoje izručenje Hrvatskoj pošto je sudija saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Hrvatski generalni konzul u Melburnu Dubravko Belavić rekao je danas da je sudska odluka zadovoljavajuća, pišu australijski mediji. Portparol državnog tužilaštva rekla je da je "savezni sud danas utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravedni proces" kada se odlučivalo o njegovom izručenju Hrvatskoj i da će on "ostati u ekstradikcijskom pritvoru u Australiji.

Vasiljkovićev advokat Dan Mori rekao je za SBS da će se njegov klijent vjerovatno žaliti Vrhovnom sudu i naglasio da se najviše boji da kapetan Dragan neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ako bude vraćen u Hrvatsku. Mori je dodao da bi vrijeme koje je Vasiljković proveo u australijskom zatvoru trebalo računati u Hrvatskoj ako se donese osuđujuća presuda.