latinica  ћирилица
12/12/2014 |  11:40 | Autor: RTRS

Svijet ćuti na simbole "Velike Albanije"

Međunarodna zajednica ignoriše zastave takozvane "Velike Albanije", koje su se proteklih dana mogle zateći na Kosovu, čak i na nekim zvaničnim institucijama, pišu frankfurtske "Vesti".
"Zastava velike Albanije" - Foto: REUTERS
"Zastava velike Albanije"Foto: REUTERS

Frankfurtski list Vesti obratio se ministarstvima više zemalja nakon što je nedavno objavio fotografiju zastave postavljenu na Domu kulture u Dečanima, na kojoj se nalazi crvena mapa teritorije "Velike Albanije" na crnoj pozadini i likovi albanskih nacionalnih heroja Ismailja.

Osim u opštini gdje je na vlasti stranka Ramuša Haradinaja, ista simbolika je malo potom osvanula i na putokazu postavljenom u centru Vitine.

"Nemamo nikakva sopstvena saznanja o tome da su bile podignute zastave 'Velike Albanije' na kosovskim državnim institucijama, ili da će do toga doći. Sve državne institucije Kosova, uključujući predsjednicu Atifete Јahjagu, kao i stranke koje su formirale novu vladu privržene su nezavisnoj i suverenoj Republici Kosovo, koja ne zahtijeva nikakve teritorijalne promjene", rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke.

Taj stav je, kako je istaknuto, u skladu je sa političkim ciljem integracije zemlje u EU, sa čim težnja za uspostavljanje "Velike Albanije" ne bi bila spojiva.

O ovim provokacijama se u javnosti nije oglasio nijedan međunarodni predstavnik na Kosovu.

Kancelarija EU u Prištini, ambasada SAD, ambasada Velike Britanije niti ambasada Francuske nisu ni odgovorili na pitanja koja su im upućena prije dvije nedjelje - da li isticanje zastava "Velike Albanije" na javne institucije smatraju političkim činom, kao i da li će povodom toga reagovati.

Vesti su kontaktirale sa ministarstvima spoljnih poslova država čije su teritorije ucrtane na mapi tog starog "projekta", ali je odgovor stigao samo iz Crne Gore. To ministarstvo je navelo da osuđuje svaki pokušaj, bez obzira na to sa koje strane dolazi, koji promoviše retrogradne i opasne ideje iz korpusa velikodržavnog i nacionalističkog ekstremizma.

"Pokušaj raspirivanja anahronih i prevaziđenih etno-teritorijalnih koncepata iz prethodnih vekova i provokacije na toj i takvoj platformi, objektivno ugrožavaju i usporavaju demokratizaciju, unutrašnju emancipaciju, modernizaciju, ali i proces evropskih integracija u važnoj i osjetljivoj fazi, kako za svaku od zemalja Zapadnog Balkana, tako i za region u cjelini", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija u Podgorici.

Neophodno rešenje pre eskalacije problema

Bivši ministar za povratak i zajednice vlade u Prištini Dalibor Јevtić ocenjuje da će "svaki problem koji se na bilo koji način gura pod tepih napraviti još veći problem".

"Kao što je zabrinjavajuća činjenica pojava ideje islamskog radikalizma na Kosovu, tako zabrinjava i to što nema reakcije nadležnih na pojavu ideje velike Albanije", ocjenjuje Јevtić ističući da "nijedna takva opasna ideja nije sprovedena preko noći".

"I moje strahovanje ide u smjeru da neko želi da na jedan tih način to i učini. Odgovornost je na međunarodnoj zajednici koja mora da reaguje na način na koji reaguju kada je reč o pojavi ideje velike Srbije. Videli smo kako su bile oštre reakcije i Hrvatske i Evropskog parlamenta kada se Vojislav Šešelj vratio iz Haga i počeo da govori o ideji velike Srbije. Takve reakcije nema kada je u pitanju ideja velike Albanije i mislim da ne postoji namjera međunarodne zajednice da o tome razgovara na način koji će riješiti problem prije nego što on eskalira", kaže Јevtić.

U ministarstvu spoljnih poslova Nemačke podsećaju na kosovski ustav.

"U članu 1 navodi se da Republika Kosova ne traži nikakvo ujedinjenje sa bilo kojom drugom državom ili dijelovima jedne druge države", istakli su u njemačkom ministarstvu.

U crnogorskom ministarstvu kažu da "svoje stavove o ovim pitanjima iznose dosljedno i kontinuirano u bilateralnim kontaktima i na svim međunarodnim forumima".

"U tom smislu, nema razloga da Crna Gora posebno reaguje pred međunarodnom zajednicom jer velikodržavni i nacionalistički koncepti ne oslikavaju i ne predstavljaju zvaničnu spoljnu politiku ni jedne od susjednih zemalja", objašnjeno je u odgovoru Vestima.