latinica  ћирилица
12/12/2014 |  11:47 | Autor: SRNA

Bogdanić: Do kraja godine radnicima Bolnice I. Sarajevo još jedna plata

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić , najavio je da bi do kraja godine radnicima Bolnice Istočno Sarajevo trebalo da bude isplaćena još jedna plata, odnosno 12. u ovoj godini.

Bogdanić je napomenuo da je Vlada Srpske donijela odluku o isplati zajma od dva miliona KM Bolnici Istočno Sarajevo na osnovu čega će biti isplaćena još jedna plata i drugi materijalni troškovi.

On je naveo da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi od osnivanja prisutne određene teškoće, te da se mnogi stanovnici Sarajevsko-romanijske regije liječe u Bolnici u Foči, zbog čega naplaćene fakture od Fonda zdravstvenog osiguranja ne mogu pokriti troškove za plate 440 radnika.

Prema njegovim riječima, rješenje za izlazak iz krize može biti penzionisanje i ne primanje novih radnika, ali i proglašavanje tehnološkog viška ukoliko bude neophodno.

Bogdanić je naveo da neuplaćeni doprinosi jesu problem u zdravstvu Srpske, ali da zdravstvenim ustanovama ne prijeti propadanje, kao bolnicama u Zenici i Bihaću, te da vjeruje da će nova vlada naći način da stabilizuje zdravstveni sistem.

Komentarišući protest radnika Bolnice Istočno Sarajevo, resorni ministar je rekao da oni moraju prije napuštanja radnog mjesta obezbijediti pacijente, kao i da imaju pravo na izražavanje nezadovoljstva putem sindikalnih i drugih predstavnika.

Ugovor o rekonstrukciji Bolnice Istočno Sarajevo

Bogdanić je danas sa predstavnikom konzorcijuma "Јokić invest" Zvornik i "Gradmont" Gradačac, Ivom Јokićem, potpisao ugovor o sanaciji, rekonstrukciji i dogradnji postojećeg objekta, takozvane kuhinje Bolnice Istočno Sarajevo, a ponuda je vrijedna 2.513.778 KM sa PDV-om.

"Projektom je predviđena sanacija i rekonstrukcija dijela objekta površine 2.153 kvadratnih metara  koji ima višenamjensku funkciju, a u kojem će biti smještena bolnička kuhinja sa restoranom, univerzalna dvorana, tehnička prostorija, ostave, radionice, komercijalni prostor i odjeljenje magnetne rezonance", rekao je Bogdanić nakon potpisivanja ugovora.

On je dodao da će na postojeći objekat biti dograđen novi, površine 1.330 kvadratnih metara, u   kome će biti smješteni Urgentni centar sa operacionim blokom za hitne slučajeve, RTG centar i specijalističko-konsultativne ambulante iz interne medicine, pedijatrije, hirurgije, ginekologije i drugih grana medicine.

Bogdanić je istakao da je međunarodni otvoreni postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača vođen devet mjesesci, što su uslovili prigovori i žalbe ponuđača u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

"Firma `Zidart` iz Mrkonjić Grada jeste dala najpovoljniju ponudu, ali nije zadovoljila kriterijume propisane tenderom", rekao je Bogdanić i dodao da je rok za izvođenje radova 150 dana.

On je naglasio da je sa korejskom bankom razgovaralo i o mogućnostima kredita za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović, rekao je da ova zdravstvena ustanova koristi 7.000 kvadratnih metara,  da su neki objekti stari oko 50 godina i da ih je teško u savremenim uslovima eksploatisati i stvaraju dodatne troškove.

On je naglasio da je planirana rekonstrukcija značajna za bolnicu, ali da je izgradnja nove bolnice jedino pravo sveobuhvatno rješenje.

Komentarišući trenutno stanje i nezadovoljstvo radnika, Todorović je rekao da je isplata 11 plata ove godine uspjeh u sveopštoj krizi, posebno jer bi trebala biti isplaćena i 12. plata.

On je naveo da bi to bila plata za oktobar, ali da ona već godinama kasni dva mjeseca.

Petnaestominutni protest zaposlenih u bolnici Istočno Sarajevo

Zaposleni u bolnici Istočno Sarajevo i danas su na 15-minutnom protestu izrazili nezadovoljstvo stanjem u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Tvrde da nema viška radnika, traže izjednačavanje u isplati plata sa ostalim zdrastvenim ustanovama, uplate doprinosa za protekle četiri godine i poboljšanje uslova rada.

Smatraju da dva miliona maraka koje je Vlada RS odobrila kao zajam ne rješavaju njihove nagomilane probleme niti doprinose smanjivanju ukupnog duga od 42 miliona maraka.