latinica  ћирилица
12/12/2014 |  12:49 | Autor: TANЈUG

Porošenko: Napokon pravo primirje, ali i dalje krhko

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da je u Ukrajini nastupilo "pravo" primirje poslije jednodnevnog prekida sukoba, ali je priznao da je riječ o "krhkoj" situaciji.

"Imam pozitivne vijesti. Danas je prvih 24 sata za posljednjih sedam mjeseci da imamo pravo primirje u Ukrajini", rekao je Porošenko u Kanberi, gdje se nalazi u višednevnoj posjeti Australiji.

Prekid vatre na 24 sata uveden je u utorak sa nadom da će doprinijeti okončanju osmomjesečnog sukoba u kome je najmanje 4.300 ljudi ubijeno, a skoro milion izbjeglo iz svojih domova, podsjeća Frans pres.

Ukrajinska vojska je juče saopštila da su njena tri vojnika ubijena, a osam ranjeno.

Međutim, Porošenko tvrdi da su poslednja 24 sata protekla bez incidenta i, ako se očuva prekid neprijateljstava, da će to biti "veliki korak za mir i stabilnost u Ukrajini". Porošenko je ocijenio da se sukob u njegovo zemlji ne odnosi samo na nezavisnost i teritorijalni integritet zemlje. "Ovo je rat za slobodu, globalnu slobodu. Ovo je rat za demokratiju, globalnu demokratiju i ovo je rat za globalnu bezbjednost", istakao je Porošenko.

Porošenko je kritikovao Indiju zbog posete lidera Krima Sergeja Aksjanova, koji je došao u Nju Delhi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi prisustvovao godišnjem samitu dvije zemlje. Ocijenio je i da je Indija time što je ugostila Aksjanova pokazala da više "cijeni novac, nego prave vrijednosti".

Portparolka američkog Stejt departmenta DŽen Psaki izjavila je da su SAD uznemirene izvještajima da je Aksjanov dio Putinove delegacije i da radi na tome da dobiju više informacija.