latinica  ћирилица
12/12/2014 |  13:20 | Autor: BETA

Uručeni ključevi novih kuća u Obrenovcu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić uručili su ključeve 39 novih kuća porodicama u Obrenovcu čiji su domovi uništeni tokom majskih poplava, a koje su izgrađene iz donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kuvajta.
Nikolić i Vučić uručili ključeve 39 novih kuća u Obrenovcu - Foto: TANЈUG
Nikolić i Vučić uručili ključeve 39 novih kuća u ObrenovcuFoto: TANЈUG

Riječ je o 25 kuća koje su donacija Kuvajta i 14 kuća čija je izgradnja omogućena donacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je sve što je obezbijeđeno potrošeno najbolje i "tako da narod bude zadovoljan", prenosi Beta.

"Ni jedan jedini dinar nije otišao izvan onoga za šta je bio namjenjen", istakao je Nikolić.

"Srpska nevolja je bila svjetska nevolja i tako se svijet prema njoj ponio", istakao je Nikolić.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je "5.869 materijalnih pomoći" dato Obrenovcu, da su 72 kuće u izgradnji, a ostaje još 24.

"Sve su izgrađene ili će u narednim danima biti završene", rekao je Vučić navodeći da nijedan dinar za obnovu nije ukraden o čemu, kako je istakao, postoji evidencija.

Ambasador Kuvajta u Beogradu Јusef Ahmad Abdulsamad rekao je da su jake veze Kuvajta i Srbije.

Ambasador je pozdravio transparentnost kojom je izvedena donacija i efikasnost kojom se pristupilo poslu.

"Ovo je prvi deo donacije. Nadam se da ćemo dogovoriti još jedan projekat za sanaciju šteta koje su u poplavama pogodile Srbiju", rekao je Јusef Ahmad Abdulsamad.

Kuvajt je za izgradnju kuća porodicama koje su tokom poplava ostale bez domova u Srbiji namijenio 400.000 evra, dok je sa milion evra koje su obezbijedili UAE izgrađeno 35 kuća širom Srbije - 14 u Obrenovcu, 17 u Krupnju i četiri Valjevu.

U kuće izgrađene sredstvima UAE biće useljeno 150 ljudi, a u kuće čiju je izgradnju finansirala Vlada Kuvajta 37 članova. Riječ je o tipskim objektim od po 60, 80 i 100 kvadrata. Kuće su opremljene bijelom tehnikom.

Nikolić, Vučić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport obići će u Obrenovcu i Osnovnu školu "Posavski partizani" koja je obnovljena sredstvima EU.

EU je uložila 160.00 evra u nabavku školskog namještaja, zamjenu dotrajalih instalacija i radove na zidovima, podovima, i zamjeni stolarije.

Sa 860.000 evra EU opremljeno je pet obrazovnih ustanova u Obrenovcu, a EU će u prvoj polovini 2015. godine izdvojiti dodatnih 230.000 evra za obnovu stare zgrade Tehničke škole i izradu projekta za obnovu gimnazije.