latinica  ћирилица
12/12/2014 |  13:33 | Autor: TANЈUG

RT: Američka oklopna vozila u blizini letonsko-ruske granice (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio veliku kompoziciju američkih oklopnih vozila snimljen je kamerama u Letoniji, javila je ruska TV stanica "Raša tudej".

Željeznička stanica Dalbe, gdje je konvoj primjećen prije nekoliko dana, nalazi se na manje od 300 kilometara od granice sa Rusijom.

Letonske vlasti su potvrdile za portal Delfi da je voz stigao 7. decembra i da je bio natovaren vozilima američke 1. Konjičke divizije, kao i da je bio na putu za Litvaniju.

Voz je prevozio najmanje 38 vozila, nekoliko poluprikolica, uključujući osam borbenih vozila "Bredli", devet oklopnih ličnih nosača M113, četiri tankera za gorivo, oklopna vozila "Herkul", zatim nekoliko kamiona, medicinskih vozila, najmanje četiri kontejnera i par vagona sa municijom, navodi RT.

Američka oklopna vozila su upućena u baltičke države i Poljsku zbog vojnih vježbi i ostaće tamo za obuku lokalnih vojnika, kao i zbog rotacije američkih snaga.

Više borbenih vozila biće preusmjereno u američke vojne baze u Njemačkoj.

Raspoređivanje novog arsenala u baltičke države i Poljsku dešava se u okviru američke operacije "Atlantsko rješenje" koja je pokrenuta kako bi SAD iskazale podršku američkim saveznicima u istočnoj Evropi koji su uznemireni postupcima Rusije, navodi TV stanica.