latinica  ћирилица
12/12/2014 |  13:55 | Autor: B92

Švajcarska usvojila zakon "Leks FIFA"

Švajcarski parlament usvojio je set zakona kojima će ubuduće čelnici velikih sportskih organizacija biti podložni strožijem finansijskom nadzoru.

Zakonima, koji se popularno zovu "Leks FIFA", pojačaće se nadzor finansija oko 60 međunarodnih sportskih organizacija čije se sjedište nalazi u Švajcarskoj, kako bi se spriječilo eventualno "pranje" novca.

Novi zakon predvidđa da će predsjednici velikih sportskih organizacija, kao što su čelnik FIFA Sep Blater i prvi čovjek Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah ubuduće biti "politički izložene ličnosti", odnosne osobe koje će moći da odgovaraju za eventualne optužbe za pranje novca.

Bah je "punog srca" pozdravio usvajanje ovog zakona, dok se FIFA povodom toga još nije oglasila. Zakon prije stupanja na snagu još treba da bude ovjeren potpisom švajcarske Vlade.

Švajcarske banke po zakonima te zemlje moraju da garantuju da sredstva koja se deponuju nisu sumnjivog porekla, prije nego što ih prihvate.

Inače, sportske organizacije poput FIFA i MOK-a imaju privilegovani status u Švajcarskoj, s ozbirom da su neprofitne organizacije i kao takve plaćaju mnogo manji porez nego što to čine privatne kompanije.