latinica  ћирилица
12/12/2014 |  14:01 | Autor: TANЈUG

Beč: Mirsad Omerović glavni ideolog džihadista

Austrijsko pravosuđe smatra da je Mirsad Omerović, rodom iz Tutina, uhapšen krajem novembra u Beču, "glavni ideolog globalnog džihadističkog islamizma", proističe iz odluke pokrajinskog suda u Gracu kojom je 33-godišnjem hodži izrečen istražni pritvor.

Omerović je kao hodža djelovao pod propovjedničkim imenom Ebu Tejma u Altun Alem džamiji u 2. bečkom okrugu.

Na nagovaranje Omerovića od septembra 2012. vjernici ove džamije, koja važi kao centar salafista, redovno su odlazili u Siriju kako bi "učestvovali u džihadu protiv Asadovog režima na strani grupacije Al Nusra", navodi sud.

Pretežno mladi muslimani između 15 i 30 godina bili su "meta" hodže i njegovih propovijedi.

Omerović je, prema austrijskom pravosuđu, imao kontakte sa Al Nursom i "Islamskom državom" i regrutovao je borce za ove terorističke organizacije svojim ekstremističko-propagandističkim video- porukama na Јutjubu.

Do aprila ove godine je 52 osobe, koje se jasno pripisuju krugu oko Altun Alem džamije, napustilo Austriju i priključilo se borbi "Islamske države".

Јoš 12 islamista iz pokrajina Štajerske i Gornje Austrije su iz udruženja koja su bila pod uticajem Omerovića, odnosno njegovala su kontakt sa njim.

Pravosudne vlasti polaze od toga da je Omerović gotovo sve ove islamiste radikalizovao i indoktrinirao, navodeći ih da odu u džihad.

Pojedini od ta 64 lica u međuvremenu su se i vratili u Austriju.

Za Lenarta Bindera, advokata Omerovića, njegov štićenik nije kriv. "Njemu pokušavaju sve da pripišu", konstatovao je on dodajući da Omerović niti u jednom predavanju ili propovijedi nije rekao da neko treba da ide u džihad".

Omerović, koji je uhapšen sa još 13 lica, od kojih je sedam u pritvoru, u periodu od 2002.do 2008. studirao je arapski i islamsko pravo u Meki.

On je čak dobio i stipendiju u Saudijskoj Arabiji.

Omerović je uhapšen, kako tvrde vlasti, neposredno pred planiran odlazak u Siriju.

Uoči tog puta on se pripremao gotovo dnevnim treninzima, a u jednom bečkom klubu za Čečene dobio je  i obuku u borilačkim vještinama, kao i gađanju.

Omerović je, takođe, osumnjičen da je prikupio 20.000 evra koje je proslijedio "Islamskoj državi" preko posrednika .

Pojedini od uhapšenih već su učestvovali u ratu u Siriji, kao Suad R. (33), porijeklom iz BiH, nastanjen u Beču, koji se, prema saznanjima austrijskih vlasti borio u redovima Al Nusre, prije nego što je ovog ljeta, zbog operacije prepona ponovo došao u Austriju.