latinica  ћирилица
12/12/2014 |  14:41 | Autor: klix.ba

Podignuta optužnica protiv 15 osoba za zločine u selu Zecovi

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu za zločin protiv čovječnosti, počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, 1992. godine. Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine u Prijedoru, koja se odnosi na ubistvo više od 150 žrtava sa područja sela Zecovi 1992. godine.


Optuženi se terete da su u svojstvu zkomandanta i vojnika VRS, policije i Kriznog štaba, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Zecovi kod Prijedora.

Optuženi se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi opština Prijedor, kao kaznena djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi.

U ovom progonu, ubijeno je više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatvarano u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio bošnjačkih žrtava ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju.

Optuženi su Milunić Dušan zvani Bizon, Stojnić Radomir zvani Grom, Četić Radovan, zvani Rade, Zorić Duško, Stojnić Zoran, Grbić Željko, Zorić Ilija, Milunić Zoran, Grujičić Boško, zvani Božo, Četić Ljjubiša, Grujčić Rade zvani Gruja, Grujčić Uroš, Grbić Rajko zvani Paja, Antonić Zdravko zvani Liko, Gnjatović Rajko, zvani Aćim.