latinica  ћирилица
12/12/2014 |  15:38 | Autor: SRNA

U vodi u Gornjoj Crkvini povišena vrijednost arsena

Voda iz arteških bunara u šamačkim mjesnim zajednicama Gornja Crkvina i Pisari ne koristi se za piće od majske poplave, rekla je Srni inspektor za hranu u opštini Šamac Draginja Rakić.

Ona ističe da je, prema izvještaju Agencije za bezbjednost hrane BiH, u vodi iz arterškog bunara u Gornjoj Crkvini utvrđena povišena vrijednost arsena, a u Pisarima olova.

Rajićeva dodaje da je voda za piće stanovništvu u Gornjoj Slatini i Pisarima obezbijeđana putem rezervoara, a proteklih nekoliko dana putem cisterni.

Redovna kontrola ispravnosti vode za piće u opštini Šamac vrši se u laboratoriji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Doboju.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH juče je saopšteno da su primili osam uzoraka vode za piće u kojima je laboratorijskom analizom utvrđena neusklađenost određenih hemijskih parametara sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Uzorci u kojima su utvrđene neusklađenosti uzeti su u osnovnim školama "Vuk Karadžić" u Petrovu i "Sveti Sava" u Kakmužu, iz arteškog bunara za javno vodosnabdijevanje u Gornjoj Crkvini kod Šamca, lokalnog vodovoda "Suvo polje" u Mjesnoj zajednici Tekućica kod Doboja, lokalnog vodovoda "Vučilovac" kod Brčkog, Osnovnoj školi Brezovo Polje, Јavnoj ustanovi "Prva osnovna škola" - područna škola Kosova kod Maglaja i Smajlovac/Јablanica.

Agencija je dostavila laboratorijske izvještaje na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima i preporučila preduzimanje propisanih mjera s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača, navodi se u saopštenju.