latinica  ћирилица
12/12/2014 |  15:40 | Autor: dnevni avaz

Moneval ponovo kritikovao BiH

Tijelo Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca Moneval ponovo je od 8. do 12. decembra razmatrao napredak BiH, te konstatovao da još uvijek BiH nije ispunila sve obaveze u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Zaključeno je da upozorenje koje je ta institucija, a u vezi sa pozivom na posebnu pažnju prema BiH, još uvijek ostaje na snazi. To, faktički, znači da BiH još uvijek prijeti stavljanje na crnu listu zemalja koje ne preduzimaju mjere protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Podsježamo, BiH je prošlo ljeto ispunila jedan od dva preostala uslova, odnosno izmijenila Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ali nisu usvojene izmjene Krivičnog zakona BiH.

Zbog toga je Moneval ponovo pozvao vlasti BiH da što prije to učine, i zatražio da se usvojena izmjena zakona počne efikasno primjenjivati.

Ponovno razmatranje statusa BiH će, kako su poručili iz te institucije biti tek u aprilu naredne godine, a do tada ostaje na snazi upozorenje članica da obrate posebnu pažnju na sve transakcije sa pojedincima i institucijama.