latinica  ћирилица
12/12/2014 |  16:04 | Autor: TANЈUG

EU zabranila izvoz goriva za avione Siriji

Vlade zemalja Evropske unije, složile su se danas da od nedjelje zabrane izvoz goriva za avione Siriji, rekavši da će ga sirijske vazduhoplovne snage upotrijebiti za neselektivne napade na civile.

Zabrana obuhvata i finansije i osiguranje povezano s izvozom goriva za avione Siriji.

Ipak, gorivo i aditivi koje koriste isključivo civilni avioni koji nisu sirijski već samo slijeću u tu zemlju, biće izuzeti iz zabrane.

Evropa u mnogome zavisi od uvoza goriva za avione s Bliskog istoka i za sada nije jasno koliko tačno goriva Unija izvozi u Siriju, naveo je Rojters.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 3,2 miliona ljudi izbjeglo je iz Sirije, a oko 200.000 ubijeno je u građanskom ratu koji traje više od tri godine, od kada su izbili protesti protiv vlade predsednika Bašara el-Asada.

Ministri EU su se u oktobru, u principu dogovorili da zabrane prodaju goriva za avione Siriji, ali su detalji tek sada usaglašeni.

- Značajan broj nedužnih civila, poginuo je zbog toga što su vazduhoplovne snage Asadovog režima nasumično bacale bombe. Ova mjera obezbijediće da nijedan pojedinac ili kompanija EU ne bude umiješana u dostavu goriva za avione Siriji. Pozivam sve države da zabrane gorivo za avione koje ide Asadovom režimu, poručio je Britanski ministar zadužen za Bliski istok, Tobajas Elvud.

Zvaničan tekst s detaljnom listom tipova goriva i aditiva na koje se zabrana odnosi, biće objavljen u subotu, na zvaničnim sajtu EU.