latinica  ћирилица
12/12/2014 |  16:22 | Autor: TANЈUG

Sukobi u Torinu i Milanu (VIDEO)

Generalni štrajk radnika i studenata i protesti u više od 50 gradova širom Italije zbog politike vlade premijera Matea Rencija prerasli su u Milanu i Torinu u nasilne sukobe s policijom.
Sukobi u Torinu i Milanu - Foto: TANЈUG
Sukobi u Torinu i MilanuFoto: TANЈUG

Štrajk su sazvala dva od tri najveća sindikata, CGIL i UIL, zbog reformi za koje tvrde da ugrožavaju radnička prava, dok Renci tvrdi da su najavljene reforme neophodne za oporavak privrednog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, prenosi Tanjug.

Zbog osmočasovne obustave rada, željeznički i vazdušni saobraćaj bili su prepolovljeni, a otkazano je ili odloženo i 70 odsto autobuskog saobraćaja, prenosi Ansa.

U Torinu, policija se sukobila s grupom demonstranata koja se odvojila od ostatka štrajkača tokom protestne šetnje i pokušala da probije policijski kordon. Privedeno je devet demonstranata.

U Milanu, studenti su podmetnuli požar i gađali raznim predmetima zgradu lokalne vlade. Policija je upotrijebila pendreke, a u okršaju je povrijeđeno šest policajaca i pet karabinjera.

 Organizatori su naveli da je održano više od 50 protestnih skupova širom Italije zbog kontroverzne reforme zakona o radu, koji ograničava zaštitu zaposlenih i olakšava otpuštanja.

Zaposleni protestuju i zbog prijedloga budžeta za 2015. godinu, koji predviđa smanjenje potrošnje za 15 milijardi evra.

Vođa sindikata UIL Karmelo Barbagalo izjavio je da štrajkači zahtevaju prave promjene, a ne samo prazne riječi.

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano ocijenio je da je štrajk ukazuje na napetost između Rencijeve vlade i sindikata i napomenuo da to nije dobro za zemlju.

Vođa sindikata CGIL Suzana Kamuso optužila je Rencija da nije spreman za dijalog, dok premijer Italije poručuje da vlada ne mora da pregovara sa sindikatima prilikom definisanja svoje politike.

Dodatnu napetost izazvala je odluka ministra saobraćaja Mauricija Lupija da zabrani učešće u štrajku zaposlenima u željeznici, koju je sinoć povukao.