latinica  ћирилица
12/12/2014 |  16:42 | Autor: Agencije

Premijer Mustafa, kraj Tačijeve ere

Isa Mustafa je preuzeo dužnost premijera od svog prethodnika Hašima Tačija, koji će sada biti prvi zamenik premijera. Francuski Mond piše o "kraju" Tačijeve ere.
Hašim Tači - Foto: REUTERS
Hašim TačiFoto: REUTERS

Primopredaji je prethodila ceremonija počasne jedinice Garde Kosova, uz intoniranje himne, čime je okončana šestomesečna politička kriza nastala poslije parlamentarnih izbora.

Poslije toga, dva funkcionera su u kabinetu u Vladi Kosova izvršila primopredaju dužnosti.

Mišljenja o značaju ovog događaja su podijeljena, jer brojni lokalni analitičari smatraju da će Tači i sa mjesta drugog čovjeka vlade, podržan od armije pristalica u institucijama, nastaviti da vuče najvažnije poteze.

Pariski Mond, pak, smatra da je Tačijevoj dominaciji, poslije sedam godina, došao kraj, jer je izgubio bezrezervnu podršku Amerikanaca, čija je ambasadorka Trejsi En DŽejkobson odigrala ključnu ulogu u sastavljanju nove koalicije.

Tači je vješto uspio da zauzme drugo po značaju mjesto u vladi i postane ministar spoljnih poslova, što, ipak, predstavlja ozbiljan korak unazad, jer je posljednjih godina nesmetano dominirao kosovskom političkom scenom.

Mond piše da je korupcija odigrala ključnu ulogu u pregovorima, jer su oba lidera – i Tači i Mustafa, iza sebe imali dugu listu potencijalnih afera, što im je DŽejkobsonova, tokom pregovora, stavila do znanja.

Predsedništvo Skupštine Kosova je juče odlučilo da se tokom naredne nedjelje održe dvije sjednice – prva u ponedjeljak, na kojoj će se razmotriti Predlog zakona o budžetu Kosova za 2015. godinu, dok će se u četvrtak predsjednica Kosova Atifete Јahjaga obratiti poslanicima i građanima u redovnom godišnjem obraćanju.