latinica  ћирилица
13/12/2014 |  09:22 | Autor: TANЈUG

Španija: Treća nagrada publike za "Ničije dijete"

"Ničije dijete", debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je Nagradu publike na REC. Tarragona International Film festivalu u Španiji.

Ovo je treća nagrada publike za film "Ničije dijete", nakon Venecije, odnosno glavne nagrade Nedjelje kritike RaroVideo Audience Award, i nagrade publike na Zagreb Film Festivalu.
Nagrada  podrazumijeva i pomoć oko distribucije filma u Španiji.

Podsjetimo: "Ničije dijete" je u novembru dobio glavnu nagradu za najbolji film - Shadi Abd El Salam Award for the Best Film, u okviru selekcije Međunarodna nedjelja kritike u Kairu.

Krajem oktobra je dobio pomenutu HT Nagradu publike za najbolji dugometražni fiilm na 12. Zagreb Film Festivalu, a kao što smo naveli ranije, na Filmskom festivalu u Veneciji, gdje je film 4. septembra imao svjetsku premijeru, osvojio je Nagradu publike koja se dodjeljuje za najbolji film prikazan u selekciji "Nedjelja međunarodne filmske kritike". U pitanju jedina nagrada koju zvanično dodjeljuje "Nedelja međunarodne filmske kritike".

Pored glavne, film je u Veneciji osvojio još dvije nagrade, koje dodjeljuju kritičari: nagradu FIPRESCI za najbolji film koja uključuje sve zvanične i paralelne programe na Filmskom festivalu u Veneciji izuzev glavnog (dodjeljuje je Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz cijelog svijeta), kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije "Nedjelja međunarodne filmske kritike" koju je film dobio od strane Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja - FEDEORA.

Priznanja koja je osvojio film "Ničije dete" u Veneciji najveći je uspjeh srpske kinematografije u ovom vijeku.
Takođe, mladi Denis Murić, koji glumi glavnu ulogu u filmu, osvojio je hild Protection Special Mention Award na Abu Dhabi Film Festivalu, koji je održan od 23. oktobra do 1. novembra.

"Nicije dijete" će premijerno u Srbiji biti prikazan na predstojećem FEST-u.

Trejler za film može se pogledati na sledećoj adresi-http://vimeo.com/110450957

U filmu igraju djeca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Јanković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.
Scenario i režiju potpisuje Vuk Ršumović.