latinica  ћирилица
13/12/2014 |  18:06 | Autor: SRNA

Tasovac: Iduće godine zakon o zaštiti kulturne baštine na Kosmetu

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas u Pećkoj Patrijaršiji da će Vlada Srbije početkom naredne godine pripremiti zakon o zaštiti kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

"Poslije današnjeg obilaska manastira Visoki Dečani i Pećke Patrijaršije mogu samo da kažem da riječi ne trebaju. Dovoljna je tišina koja vlada i u jednom i u drugom manastiru. Reći ću samo da će Vlada Srbije u vrlo kratkom roku pripremiti zakon o zaštiti kulturne baštine i predložiti Skupštini na usvajanje", istakao je Tasovac.

Tasovac je, poslije posjete Pećkoj Patrijaršiji i manastiru Visoki Dečani, rekao da je zaštita i unapređenje kulturne baštine jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava /Јanjić/ rekao je da je posjeta ministra Tasovca veliko ohrabrenje i izrazio nadu da će ta svetinja biti adekvatno zaštićena.

Tasovac je boravio u dvodnevnoj posjeti Kosovu tokom koje je, uz Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane, posjetio i manastir Gračanicu.