latinica  ћирилица
14/12/2014 |  08:25 | Autor: TANЈUG

Keri i Lavrov danas o krizi u Ukrajini i Siriji

Američki državni sekretar DŽon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov sastaće se danas u Rimu, gdje će razgovarati o krizi u Ukrajini i Siriji.

Prethodno je nastala zabuna jer je ruska ambasada u Rimu objavila kako će do susreta dvojice državnika doći u nedjelju, a Stejt dipartment da će se on odigrati u ponedjeljak. Kasnije je, međutim, stigla ispravka Stejt dipartmenta, prenosi AFP.

Uprkos tenzija između dvije zemlje zbog situacije u Ukrajini, zamjenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov tvrdi da će glavna tema razgovora Kerija i Lavrova biti situacija na Bliskom istoku, gdje su džihadisti Islamske države osvojili znatne dijelove Iraka i Sirije.

Zamjenik portparola američkog Stejt departmenta Mari Harf izjavila je da će Keri i Lavrov razgovarati o namjerama Palestine da podnese zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, ali i o Siriji i krizi u Ukrajini.
Keri i Lavrov su juče telefonom razgovarali o razvoju situacije u Izraelu i na Zapadnoj obali, Јerusalimu i regionu, rekla je portparolka Stejt departmenta DŽen Psaki.

Palestina je dobila status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama u novembru 2012. godine. Ukupno 135 država članica UN je priznalo državu Palestinu do kraja oktobra. Kao suverenu državu priznao ju je još Sovjetski savez u novembru 1988. godine.

Sastanak Kerija i Lavrova će uslijediti nakon što je američki Kongres usvojio nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsjednik Baraka Obamu da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, u ukupnoj vrijednosti od 350 miliona dolara, uključujući antitenkovsko naoružanje municiju i "taktičke dronove za nadzor".
Bijela kuća je saopštila da još nije odlučila da li će predsjednik Barak Obama potpisati nacrt zakona o uvođenju novih sankcija Rusiji.
Rjabkov ističe kako očekuje da Lavrov postavi i pitanje pomenutih zakona "kao još jedne demonstracije antiruskog raspoloženja i pokušaj da nam se diktiraju odluke koje su za nas potpuno neprihvatljive".