latinica  ћирилица
14/12/2014 |  08:32 | Autor: TANЈUG

Na konferenciji u Limi usvojen klimatski sporazum

Države članice UN jutros su usvojile dokument koji će biti osnova za novi globalni klimatski sporazum koji bi trebalo da bude usvojen na konferenciji o klimi naredne godine u Parizu.

Sporazum je usvojen nakon burne rasprave koja se vodila do kasno sinoć, a samo nekoliko časova pošto su zemlje u razvoju odbacile njegovu prethodnu verziju.

Zemlje u razvoju optužile su bogate zemlje da bježe od odgovornosti u borbi protiv globalnog zagrijavanja, kao i od finansijskog saniranja njegovih posljedica.

Glavni cilj dvonedjeljne konferencije u Limi bio je da se učesnici dogovore o tome na šta svaka zemlja treba da se obaveže kada se radi o borbi protiv klimatskih promjena pred ključni samit o klimi naredne godine u Parizu, na kojem se očekuje potpisivanje globalnog sporazuma.

U konačnoj verziji koja je prihvaćena to je preformulisano, te se kaže da zemlje imaju "zajedničke, ali različite odgovornosti" u borbi protiv klimatskih promjena.

Međunarodna konferencija o klimi počela je 1. decembra u Limi, a učestvovale su delegacije iz 195 država članica Okvirne konvencije UN.