latinica  ћирилица
14/12/2014 |  10:26 | Autor: TANЈUG

Američki Senat odobrio budžet, čeka se Obamin potpis

Budžet u iznosu od hiljadu i sto milijardi dolara, koji je odobrio Senat, a kojim je predviđeno dugoročno finasiranje vlade, uskoro treba da potpiše američki predsjednik Barak Obama.

Senat je većinom glasova (56-40) izglasao ovaj ključni zakon kojim je predviđeno dugoročno finasiranje vlade tokom budžetske godine do 30. septembra, prenosi AP.
Američki predsjednik je izjavio da će potpisati budžet. On je u međuvremenu u subotu već potpisao zakon o kratkoročnom finasiranju kojim se obezbjeđuju sredstva za funkcionisanje vlade tokom praznika.

Povodom nesuglasica o budžetu, Obama je ranije pozdravio kompromis koji je postignut u Kongresu, rekavši da je to posljedica zajedničkog rada "obje strane", iako su mnogi predstavnici Demokratske stranke bili protiv prijedloga budžeta.

"Ovo je po definiciji kompromisni račun. Postoji nekoliko odredaba u njemu koje zaista ne volim", rekao je Obama i dodao da budžet uključuje i finansiranje zdravstvene zaštite, borbu protiv posljedica klimatskih promjena, kao i suočavanje sa virusom ebole.

Nezadovoljstvo Obame odnosi se na odredbe koje slabe reformu finansijskog centra moći - Vol strita, koje je upravo pokrenuo američki predsjednik nakon finansijskog kraha velikh banaka i investicionih fondova 2008. godine.

Iako je lider demokrata u Kongresu Nensi Pelosi htjela da povuče saglasnost za budžet upravo zbog slabljenja reformi Vol strita, Obama je ocijenio da se budžet ne bi suštinski razlikovao ni u slučaju da je o njemu odlučivala samo Demokratska stranka.
Američki Kongres juče je odobrio budžet za odbranu za 2015. godinu u iznosu od 577 milijardi dolara, uključujući 64 milijarde za ratove u inostranstvu što će omogućiti i finansiranje obuke sirijskih i iračkih snaga za borbu protiv Islamske države.

Senat je odobrio vojni budžet i proslijedio ga predsjedniku Baraku Obami na potpis, a raspodjela predviđa da 496 milijardi dolara osnovnog budžeta pripadne Pentagonu, 18 milijardi Energetskom department za nuklearno oružje, a 64 za misije u svijetu, prenijela je agencija Rojters.

Kongres je odbrio zahtjev Pentagona da se odbace ili redukuju sistemi naoružanja za koje smatraju da ih ne mogu vise održavati zbog smanjenja budžeta.
Prema projekciji budžeta za 10 godina planirano je smanjivanje davanja za odbranu od blizu 1.000 milijardi dolara.