latinica  ћирилица
14/12/2014 |  17:50 | Autor: Agencije

Јapanski premijer Abe: Prioritet će biti ekonomija

Јapanski premijer Šinzo Abe, čija je vladajuća koalicija danas osvojila ubjedljivu pobjedu na izborima za donji dom parlamenta, izjavio je da je njegov prioritet ekonomija.

Abe je za nacionalnu televiziju NHK takođe rekao da će se baviti i drugim značajnim pitanjima, uključujući nacionalnu bezbjednost, prenosi AP.

Nakon većine prebrojanih glasova, očigledno je da je njegova Liberalno-demokratska partija osvojila solidnu većinu i da će zajedno sa koalicionim partnerom, budistički orijentisanom Komei partijom, imati najmanje dvije trećine poslanika, navodi AP.

Dvotrećinska većina u donjem domu omogućava vladi nadglasavanje gornjeg doma, u kojem je jača opozicija, i usvajanje zakona.

Izlazne ankete nakon izbora takođe su pokazale da će Abeova vladajuća koalicija ostvariti ubjedljivu pobjedu, navela je agencija AP.

Nakon većine prebrojanih glasova, rezultati pokazuju da je Abeova partija osvojila više od 280 od ukupno 475 mjesta u donjem domu parlamenta, a zajedno sa koalicionim partnerom Komei partijom imaće preko 310 poslanika, objavila je nacionalna tv NHK.

Glasači su birali između 1.191 kandidata za donji dom japanskog parlamenta na prijevremeno sazvanim izborima.

Abe je uoči raspuštanja parlamenta u novembru rekao da će odložiti do 2017. podizanje poreza na promet planiran za iduću godinu pošto je zemlja ušla u recesiju poslije povećanja tog poreza u aprilu.