latinica  ћирилица
14/12/2014 |  18:54 | Autor: SRNA

Brisel zabrinut zbog hapšenja novinara u Turskoj

Policijske racije i današnja brojna hapšenja novinara u Turskoj u suprotnosti su sa principom slobode medija, što je osnovni princip demokratije, navodi se u saopštenju EU.

"Očekujemo da će princip pretpostavke nevinosti i neotuđivo pravo za nezavisnu i transparentnu istragu u slučaju bilo kakvog navodnog prekršaja preovladati, uz puno poštovanje prava okrivljenih", naveli su u saopštenju visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost Frederika Mogerini i evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja Јonatan Has.

U saopštenju se navodi da je ova akcija turskih vlasti, samo nekoliko dana nakon posjete zvaničnika EU Turskoj, kada je istaknut značaj odnosa EU i Turske, u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i standardima u vrijeme dok Turska teži da bude dio Unije.

"Podsjećamo da svaki dalji korak ka pristupanju Uniji bilo koje zemlje kandidata zavisi od punog poštovanja vladavine zakon i osnovnih prava", navodi se u saopštenju.

Zvaničnici EU su naglasili da će svoju zabrinutost predočiti u utorak, 16. decembra, na sastanku na kojem će biti riječi o politici proširenja, uključujući Tursku.

"Očekujemo da će snažna posvećenost pristupanju EU koju su pokazale naše turske kolega tokom naše posjete biti provedena u djela", naglašeno je u saopštenju.

Antiterorističke jedinice turske policije uhapsile su 24 lica u akciji koja je jutros provedena u 13 gradova u Turskoj, uključujući i Istanbul.

Među uhapšenima su novinari, izvršni direktori, producenti i televizijski pisci bliski imamu Fetulahu Gulenu, rivalu turskog predsjednika.